Sint Maarten

Het is vandaag 11 november. In deze streek en ook noordelijker wordt er dan Sint Maarten gevierd. Ik zou graag hier schrijven wat er dan precies gevierd wordt, maar ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat er dan kinderen zingend van deur naar deur trekken voor snoep, dat is dan ook in overvloed aanwezig hier.

Dit lijkt overigens zeer sterk op 6 januari in de zuidelijke (katholieke) streken. Dan wordt er drie koningen gevierd. De kinderen gaan dan verkleed als koningen (of iets anders) langs de deuren om zingend snoep te ontvangen.

Zou er een verband zijn?

2 reacties op “Sint Maarten

 • 11 november 2004 om 17:07
  Permalink

  Palmbloemetje :: 11 november 16:22
  ——————————————————————————–

  St. Maarten leefde in de Middeleeuwen en kwam met zijn vrienden te paard naar de poorten van Trier. Het was november en zeer koud. Bij de poort zat een verkleumde bedelaar. Zijn vrienden reden er langs zonder om te kijken, maar Maarten (eigenlijk heette hij Martinus) scheurde zijn jas in tweeën en gaf de bedelaar de ene helft. Meer had hij niet te bieden. De bedelaar was erg blij met de jas. Zijn vrienden vonden het eerst raar maar later ging het verhaal snel door de stad. 's-nachts kreeg hij een visioen van Christus als bedelaar en wist hij dat hij zijn leven aan God wilde wijden. Hij werd later bisschop van Trier en na zijn dood werd hij heilig verklaard. Vandaar St. Maarten. Het delen van zijn jas is nu nog belangrijk. Het samen delen van wat we hebben, licht scheppen in de duisternis is wat we nu symbolisch tijdens St. Maarten op 11 november doen.

  Beantwoorden
 • 12 november 2004 om 10:30
  Permalink

  Pieter :: 11 november 17:30
  ——————————————————————————–

  Ik heb nooit begrepen waarom hij niet zijn hele jas aan die bedelaar gaf. Aan een halve jas heb je weinig en die Maarten was vast niet van plan de hele nacht buiten te gaan zitten; die kan dus wel ff zonder de extra warmte van die jas. Achjah, niemand is perfect. 8)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *