Verwijder de accu

Stel dat er vandaag een smoezelig A4tje in uw brievenbus gleed met de volgende tekst:

Het is ons ter ore gekomen dat de accu’s van veel personenauto’s in werkelijkheid tijdbommen zijn. Autofabrikanten, dealers, garagehouders, Consumentenbond en ANWB weten dit niet.

Met het oog op de veiligheid van uzelf, uw dierbaren en andere weggebruikers adviseren wij u dringend direct uw auto te controleren. Open de motorkap en lokaliseer de accu: een plastic doos van 15 bij 25 cm en 20 cm hoog, met een rij schroefdopjes erop van 2 cm diameter.

Wanneer er twee kabels aan de accu zijn bevestigd, kan hij tijdens het rijden exploderen. Schroef de accu los en sluit hem kort door een metalen verbindingaan te brengen tussen de bevestigingspunten van de kabels. Draai de schroefdopjes los, laat de vloeistof eruit lopen en maak de accu definitief onschadelijk door hem te vullen met bijvoorbeeld gips of kunsthars. Eventueel is keukenstroop een goed alternatief. Lever hem in bij het depot voor chemisch afval.

Daarna kunt u weer veilig rijden. Kopieer deze waarschuwing en fax, stuur of overhandig hem aan familie, collega’s en kennisen, in het belang van de veiligheid op straat.

Zou u gehoor zouden geven aan zoveel baarlijke nonsens uit een schimmige bron? Ik denk van niet, of ben ik te optimistisch?

Op internet doet een viruswaarschuwing de ronde, die probeert mensen te verleiden een bestand van hun pc te verwijderen. Het bestand heet jdbgmgr.exe en zou een virus zijn dat niet wordt gedetecteerd door antivirussoftware. Talloze mensen hebben het advies opgevolgd, het bestand verwijderd en de waarschuwing doorgestuurd.

De waarheid is, dat dit bestand gewoon bij Windows hoort, onschadelijk is en beter niet weggegooid kan worden. Anders kunt u moeilijkheden krijgen bij het surfen op internet.

Geloof dit soort waarschuwingen nooit. Tegen elk virus van betekenis wordt altijd binnen 24 uur door alle virusscanners bescherming geboden. U hoeft alleen maar te zorgen dat u elke week de laatste virusken-merken downloadt bij de maker van uw virusscanner.

Stuur die waarschuwingen ook niet door. Baat het niet, dan schaadt het. Dit soort waarschuwingen zijn zelf virussen, die zich voortplanten via de e-mail van onwetende en goedgelovige mensen. Ze zorgen voor overbodig mailverkeer, verwarring, en schade aan computers. Een nepwaarschuwing van een jaar oud, over het bestand sulfnbk.exe, circuleert nog steeds. Krijgt u zo’n mailtje, negeer het en verwijder het voor de zekerheid van uw pc.

U kiest maar wie u wilt geloven.

HERBERT BLANKESTEIJN
NRC Handelsblad 30 mei 2002

5 reacties op “Verwijder de accu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *