Maart was extreem

Maart had dit jaar twee tegengestelde gezichten. Het begin van de maand was winters koud en sneeuwrijk, waarna een zeer zachte tweede helft volgde. Dat heeft het KNMI donderdag laten weten.

De laagste temperatuur, min 20,7 graden, werd gemeten in de nacht van 3 op 4 maart in Marknesse in de Noordoostpolder. Het is de laagste temperatuur ooit gemeten in maart. Het oude record, min 18,7 graden, werd geregistreerd op 7 maart 1971 in Wageningen.

Op 2 en 3 maart van dit jaar lag er in een groot deel van het noorden van Nederland 20 tot 50 centimeter sneeuw. Dat is volgens het KNMI uitzondelijk voor ons land en doet zich waarschijnlijk hooguit een keer per 50 jaar voor.

Minder dan twee weken na de record koude nacht was het op 16 maart in het zuiden van het land alweer ruim 20 graden, de eerste officiële warme dag van 2005. Een temperatuurverschil van 40 graden binnen een maand was sinds 1901 niet meer waargenomen.

Met gemiddeld 45 millimeter neerslag tegen normaal 65 millimeter was maart vrij droog, maar van 26 tot 28 maart waren er plaatselijk wel zware buien, soms met hagel en onweer. Lokaal viel in korte tijd 10 tot 30 millimeter neerslag.

Een reactie op “Maart was extreem

  • 1 april 2005 om 11:40
    Permalink

    Vond het wel apart ja. Begin van de maand zat ik sneeuwballen te gooien en gisteren zat ik op het terras achter te genieten in het zonnetje en een boekje te lezen. Hoop dat de zomer nog warmer wordt

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *