Bijzondere wolken

Afgelopen nacht zijn in vrijwel heel het land bijzondere wolken gezien. Uren na zonsondergang waren aan de noordelijke horizon namelijk witte en blauwachtige wolkenstructuren te zien. “Normale” wolken zijn ‘s nachts meestal donker of heel soms oranje door stadsverlichting. De wolken van afgelopen nacht zijn zogenaamde lichtende nachtwolken, een heel treffende naam voor dit verschijnsel dus.


Ze komen voor op maar liefst 80 kilometer hoogte en dat is veel hoger dan gewone wolken, die maximaal zo’n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen deze hoge wolken nog lange tijd zonlicht en kleuren dan wit, geel-oranje of lichtblauw. Het ontstaan van deze prachtige nachtwolken houdt verband met talrijke uiterst kleine deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn afkomstig van meteorieten. Lichtende nachtwolken zijn niet voorspelbaar, maar het loont zeker op een heldere zomeravond na zonsondergang de moeite even naar de noordelijke hemel te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *