Hittegolf

De warmte van deze week bereikt vandaag de status van een hittegolf. Met meer dan 30 graden in De Bilt is het vandaag de derde tropische dag van de week.

Sinds 18 juni was het bovendien elke dag warmer dan 25 graden waarmee voldaan wordt aan de definitie van een hittegolf.

Voor een hittegolf is heel wat warmte vereist: met een enkele of zelfs twee zeer warme dagen zijn we nog niet.

In ons land is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt (tropische dagen). Een hittegolf is dus een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.

Sinds 1901 telde het KNMI in totaal 36 hittegolven van sterk wisselende lengte. De uitzonderlijke zomer van 1947 telde vier hittegolven met een duur van 38 dagen.

De langste hittegolf beleefden we in 1975 toen op 29 juli een reeks van 18 zomerse dagen begon, waarvan 6 tropisch. In de zomer van 1976 kwam een hittegolf voor van 17 dagen, waarvan 10 tropisch.

In Brabant en Limburg, gemiddeld het warmste deel van ons land, komen vaker hittegolven voor en duren ze vaak ook langer dan elders in Nederland.

In de vorige topzomer in 1995 boekten plaatsen in Limburg zelfs drie regionale hittegolven. In het noorden van het land komen hittegolven minder vaak voor dan in De Bilt.

Langs de kust is tropische warmte zeldzaam. Op het weerstation Leeuwarden is sinds het begin van de waarnemingen (in 1951) alleen in 1975 (3-15 aug), 1976 (23-28 juni) en 1997 (6-13 aug) een regionale hittegolf voorgekomen.

In de eerste zomermaand komt het niet gauw tot een hittegolf, de meeste komen pas in juli of augustus voor. Van de 36 hittegolven in de laatste ruim honderd jaar, de huidige meegerekend, begonnen er 8 in juni. In 1922 en in 1947 begon de hittegolf zelfs al in mei.

De laatste hittegolf, die begon in juni, beleefde ons land bijna dertig jaar geleden in de zeer warme en droge zomer van 1976. De laatste jaren kwam het in ons land in juli of augustus meerdere keren tot een hittegolf, de 21ste eeuw heeft er al drie opgeleverd, de laatste vorig jaar.

In de uitzonderlijk en droge warme zomer van 2003 was er van 31 juli tot 13 augustus sprake van een hittegolf. In Limburg werd het toen zelfs drie dagen achtereen meer dan 37 graden met op 7 augustus 37,8 graden als hoogste temperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *