Water bevriest

Heet water bevriest sneller dan koud water!

Dit wordt ook wel het ‘Mpemba’ effect genoemd.
De high school student Mpemba uit Tanzania ontdekte in 1969 dat heet water sneller bevriest dan koud water toen hij ijs aan het maken was. Zijn leraren geloofden in het begin niet dat dit mogelijk was en het heeft een paar jaar geduurd voordat professors van de universiteit zijn ontdekking erkenden.

Er worden verschillende oorzaken genoemd om dit effect te verklaren.
Zo verdampt een deel van het water wat het overige water al afkoelt en er uiteraard voor zorgt dat er minder water overblijft om te bevriezen.

Verder speelt er nog het volgende:
Zolang er geen onzuiverheid en geen beweging is, kan water een paar graden onder nul nog vloeibaar blijven. Water dat warm is geweest, ondergaat deze superkoeling gemakkelijker. Door de verwarming zijn veel opgeloste gassen uit het water verdwenen. Het is daardoor zuiverder geworden. Warm water koelt daarom gewoon door, en is in één keer bevroren als je de koelkastdeur open doet. Koud water krijgt eerder een laagje ijs, en dat belemmert verdere afkoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *