Zomer 2005 bij dertig warmste ooit

De zomer in Nederland behoort tot de dertig warmste ooit. Totnogtoe zijn dit jaar in De Bilt twintig dagen geteld waarop de temperatuur boven de 25 graden Celsius is gekomen. Een ‘normale Hollandse zomer’ telt achttien van deze dagen, meldt het KNMI in een persbericht. Het instituut noemt de eerste tien dagen van augustus wel ‘uitzonderlijk koud’.

De gemiddelde warmte wordt volgens het meteorologisch instituut berekend aan de hand van de gemiddelde temperatuur per etmaal. De grens ligt op achttien graden. Als de temperatuur tijdens een etmaal gemiddeld twintig graden was, wordt twee graden toegevoegd aan het warmtegetal. Dit jaar staat het warmtegetal op 75, stelt het KNMI. Het topjaar was 1947, met een warmtegetal van 221,3. In 1965 bleef dit getal steken op 3,9.

Donderdag en vrijdag waren overigens de eerste twee dagen in bijna een maand tijd dat de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden is uitgekomen. De eerste tien dag van augustus is het volgens het KNMI in De Bilt gemiddeld niet warmer geworden dan vijftiend graden. In de afgelopen honderd jaar is het zeven keer kouder geweest.

2 reacties op “Zomer 2005 bij dertig warmste ooit

 • 22 augustus 2005 om 11:05
  Permalink

  ja dat las ik ook, ik dacht juist dat het koud was 😛 nouja ik zal het wel mis hebben 😉

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2005 om 11:08
  Permalink

  Humz, en ik heb maar 2 keer mijn rug in hoeven smeren omdat ik juist he gevoel had dat dit de slechtste zomer ooit was 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *