Oudste mens van de wereld overleden

De oudste vrouw ter wereld, Hendrikje van Andel-Schipper, is in de nacht van maandag op dinsdag in een verzorgingshuis in Hoogeveen overleden. Dat maakte de directeur van het verzorgingshuis dinsdag bekend.

Van Andel-Schipper werd 115 jaar en twee maanden oud. “Mevrouw Van Andel-Schipper is rustig ingeslapen”, aldus de directeur. “Ze heeft mij nog laten weten dat ze het heel fijn heeft gevonden de oudste mens ter wereld te zijn geweest, en dat ze terug keek op een heel fijn leven.”

Op 29 juni vierde Van Andel-Schipper haar 115e verjaardag. De in 1890 in Smilde geboren Hendrikje was sinds 26 september 2003 de oudste Nederlander ooit. Sinds 30 mei 2004 was zij officieel de oudste mens ter wereld.

Veel vroeger dan verwacht kwam Hendrikje van Andel-Schipper op 29 juni 1890 in Smilde ter wereld. “Dit kind is niet levensvatbaar”, zou haar moeder hebben gezegd over haar dochter die op moment maar iets meer dan drie pond woog.

Op 46-jarige leeftijd leerde Henny Schipper de liefde van haar leven kennen. Drie jaar later, in 1939, trouwde ze met Dick van Andel. “Het was de mooiste dag van mijn leven”, verklaarde de hoogbejaarde in meerdere interviews. “Na afloop hebben we in een koffietent voor een dubbeltje elk een kop koffie gedronken. Daarna ging hij weer naar kantoor en ik naar huis.”

Dick van Andel overleed in 1959, sindsdien was Hendrikje van Andel-Schipper weer alleen. Kinderen kreeg het echtpaar niet. Tot haar 106e woonde ze op zichzelf in een flatje in Hoogeveen.

“En wat heb ik nou helemaal gedaan om dit te bereiken? Ik haal adem, meer niet. Dat is toch niet zo’n prestatie”, vroeg de Hoogeveense zich af op de dag dat ze officieel ‘s werelds oudste werd. Het advies om enorm oud te worden: “Niet roken en niet te veel alcohol drinken. Alleen een advocaatje met slagroom op zon- en feestdagen, dat mag wel natuurlijk. En je moet in beweging blijven.”

Met het overlijden van Hendrikje van Andel-Schipper verliest zowel het koningshuis als voetbalclub Ajax zijn oudste fan. Als meisje vierde ze de kroning van Wilhelmina in 1898. Als oudste Nederlandse ontmoette ze meer dan honderd jaar later de kleindochter van Wilhelmina, koningin Beatrix.

Hoewel het meer dan tachtig jaar geleden was dat ze op de tribune zat bij haar favoriete voetbalclub Ajax, ontving ze ter gelegenheid van haar 114e verjaardag nog een delegatie van de voetbalclub.

Nu de oudste burger van Nederland en de wereld is overleden, wil Hoogeveen als eerbetoon een permanente Hendrikje van Andel-Schipperstraat. Ter gelegenheid van haar 115e verjaardag, op 29 juni dit jaar, werd de straat waar aan het verzorgingshuis waar zij woonde ligt al tijdelijk naar haar vernoemd.

De gemeente Hoogeveen organiseert, op verzoek van Van Andel-Schipper, geen condoleance of herdenkingsbijeenkomst. “Ze wilde absoluut geen poespas rond haar overlijden.”

Een reactie op “Oudste mens van de wereld overleden

  • 30 augustus 2005 om 16:48
    Permalink

    We hebben 1 ding samen gemeen,ik ben ook op 29 juni geboren 😉 .Wel jammer dat ze is overleden.

    Groetjes van Jean-Paul

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *