Winter 2006 was koud en duurde lang

Nu de vorst verdwenen is en de zomertijd begint kunnen we terugkijken op een koude en lange winter.

De perikelen begonnen al met een weeralarm op 25 november toen storm en sneeuw zorgden voor recordlange files en stroomonderbrekingen.

Uiteindelijk bleef het 4 maanden vrij koud waarbij de laagste temperaturen van de hele winter pas in maart zijn gemeten.

Heino registreerde op 4 maart -11,7 graden.

Op 12 maart kwam het in Twente met -10,2 graden nogmaals tot strenge vorst maar op geen enkele andere dag kwam de temperatuur onder de -10 graden.

De drie maanden van de meteorologische winter (december, januari en februari) waren met 2,8 graden in De Bilt een halve graad kouder dan het langjarig gemiddelde. Geen grote afwijking dus, maar wel aan de koude kant.

Vooral in het zuiden van ons land was het koud. Grote uitschieters kende deze winter echter niet, ook niet aan de warme kant.

De hoogste temperatuur van de winter was 11,5 graden op 15 februari in Woensdrecht. Door de meest lichte vorst kwam het ook niet op grote schaal tot ijsvorming en leverde de winter weinig schaatspret op. Wel was er overlast door sneeuw, ijzel en gladheid.

Opmerkelijk was vooral de grootschalige sneeuwjacht van 30 december, maar op meer dagen ondervond verkeer regionaal of lokaal last van gladheid.

De winter was droog: gemiddeld over het land viel 128 mm tegen 194 mm normaal.

Vooral januari was zeer droog met landelijk maar 17 mm neerslag. De zon scheen in De Bilt 207 uur tegen 175 uur normaal, zodat we een zonnige winter achter de rug hebben.

In verschillende Europese landen was de winter veel harder dan bij ons, vooral in Rusland, Scandinavië en het oosten van Europa. De grens met extreme kou lag vaak dicht in de buurt. Met name boven Duitsland en Oostenrijk leidde dat herhaaldelijk tot hevige sneeuwval.

Op tal van plaatsen zijn sneeuwrecords gevestigd.

In Passau (Zuid-Duitsland) ligt sinds 18 november sneeuw, op 11 februari zelfs 62 cm. Op de Feldberg in het Zwarte Woud groeide de sneeuwlaag tot 4,5 m dikte.

De overlast door het winterweer werd in maart nog erger toen een actieve depressie net ten zuiden van ons land passeerde. In grote delen van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland kwam het tot zware sneeuwval. De stormachtige wind maakte het nog erger en dat tijdens een weekeinde met veel vakantieverkeer. Maar niet alleen wintersporters ondervonden hinder van het extreme weer, ook voor veel daken werd de sneeuwlast te veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *