Hulp nodig bij excel (3): Curve fitting

Ik heb in Excel een flink aantal punten in tabelvorm. Is het mogelijk om de samenhang van die punten met behulp van Excel te beschrijven met een funcie/formule.

Wanneer ik de punten omzet naar een grafiek (wat vrij simpel kan) zie ik een "mooie" lijn, ik zou met de functie/formule graag die zelfde lijn krijgen. De Engelse term hiervoor is "Curve fitting", de Nederlandse term weet ik niet.

Weet iemand hoe dit moet (en of het überhaupt kan)?

2 reacties op “Hulp nodig bij excel (3): Curve fitting

 • 24 mei 2006 om 10:26
  Permalink

  Je kunt een trendline toevoegen door met je rechtermuisknop op de grafiek (daarmee bedoel ik de lijn) te klikken en ‘add trendline’ te kiezen. Je komt nu in een venster waar je de soort fit kan kiezen, in het tweede tabblad van dat venster (options) kun kun je ‘display equation on chart’ aanvinken, dan krijg je de formule van de fit.

  Beantwoorden
 • 24 mei 2006 om 12:20
  Permalink

  @ Margriet: ik heb hier mee zitten testen. Dit werkt prima voor rechte (of vrijwel rechte) lijnen. In mijn geval wijkt de trend lijn toch echt te veel af van de originele punten en is het helaas niet bruikbaar.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *