Hulp nodig bij excel (4): Cirkel rekenen

Is het mogelijk om Excel te laten rekenen in een cirkel totdat een waarde bereikt is (meestal wordt dit itereren genoemd)?

Als ik bijvoorbeeld in cel B1 de waarde 0.5 invul, bij deze waarde in B2 0.2 optel, in B3 deel door 2, in B4 0.01 erbij optel en tenslotte in B5 deel door 8 (dan krijg je als het goed is 0.045 als waarde). Ik wil dan in C1 de waarde uit B5 en in die kolom dezelfde handelingen als in B. Dan krijg ik in C5 een waarde van 0.016563.

Mijn referentie waarde is 0.01 en staat in cel B8. Ik wil graag dat Excel nieuwe kolomen (met de handelingen) toevoegt totdat de opgetelde waarden in rij 5 (B5+C5+D5+….) de referentie waarde bereikt wordt.

Weet iemand of dit mogelijk is? Zo ja, hoe?

Alvast bedankt!

4 reacties op “Hulp nodig bij excel (4): Cirkel rekenen

 • 9 juni 2006 om 22:04
  Permalink

  Grappig probleem; weet niet of het kan, maar ben er even mee aan het spelen. Volgens mij is de waarde in B5 (nl. 0,045) al hoger dan jouw referentiewaarde (0,01) De som van B5+C5+D5+… wordt uiteraard steeds hoger. Foutje in je vraag of begrijp ik iets niet.

  Beantwoorden
 • 9 juni 2006 om 22:23
  Permalink

  de exacte waarde van de referentie waarde doet er niet toe, maar 0,01 is inderdaad te laag voor 0,045

  Beantwoorden
 • 17 juni 2006 om 20:56
  Permalink

  Ik denk dat het met een macro op zich wel kan in Excel, maar dat je er beter een programmeertaal voor kunt gebruiken. Met Javascript moet je in een paar regels al een heel eind kunnen komen

  Beantwoorden
 • 17 juni 2006 om 22:01
  Permalink

  het is me inmiddels in excel gelukt. Helaas ben je in excel wel gebonden aan een maximum. 29 om precies te zijn, hoe verzinnen ze het. Gelukkig heb ik er maar maximaal 12 nodig.

  En ja, ik weet dat dit beter in een andere programmeer taal kan. Ik ben geen programmeur. Ik doe alleen het voorwerk zodat de (vermoedelijk) ICT-stagiair dit kan gaan programmeren in C++ of java o.i.d.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *