De twijfels zijn weer terug.

Vorig jaar was mijn stage jaar. Tijdens mijn tweede stage van vijf maanden had ik het zwaar. Ik had wat problemen met een stagebedrijf en begon heel erg te twijfelen of ik (toen) drie jaar geleden wel voor de juiste opleiding gekozen had. Daarnaast liet ook mijn gezondheid me in die periode in de steek.

Inmiddels zit ik in het vierde (en laatste) jaar van mijn studie. Het eerste deel van het jaar bestond uit college’s en ander groepswerk voor school. Het tweede deel is een afstudeerstage. Na een hoop geregel had ik in december een gesprek met een bedrijf (het derde waar ik mee in gesprek was) over een eventuele afstudeerplaats bij hen.

Op maandag 5 februari ben ik daadwerkelijk begonnen aan mijn afstudeerstage. De eerste dagen waren veel lezen over mijn onderwerp (het project waar ik op ga afstuderen loopt al een tijdje in het bedrijf en ik ga er een klein stuk van uitzoeken). Ik weet ook wel dat het nodig is, maar leuk is anders. Op zich lijkt het me nog steeds een leuk/interessant onderwerp.

Van het grotere geheel ga ik voornamelijk kijken naar buigstijfheden, release en dispensing. Het grotere geheel is het ontwikkelen van een nieuw soort label/sticker/adhesive, of hoe je het ook noemen wil. Als alles een beetje loopt zoals het zou moeten kan ik het hele proces (van grondstof tot sticker) volgen. Op dit moment worden de grondstoffen verzameld om daar ongeveer volgende week kunsttof folies van te maken. In de maand erna kan ik er bij zijn als deze folies gecoated (voorzien van een bedrukbare bovenlaag) en gelamineerd (lijm en achterlaag aan toevoegen) worden. Met een beetje geluk kan ik ergens in maart mee naar Zweden. Daar zit een inktleverancier. Hier ga ik (als ik mee mag/kan) een deel van mijn testen doen. Als ik niet mee kan, doe ik die testen in Leiden.

In de titel staat “de twijfels zijn weer terug”, dat staat er niet voor niets. Vorig jaar bleek tijdens mijn tweede stage dat mijn vermoeidheid te wijten was aan een slecht werkende schildklier. Na vele malen bloedprikken en aanpassingen in mijn medicijnen leek het er op dat ik weer normaal kon functioneren. Natuurlijk waren er dagen bij dat ik me niet goed voelde, maar de goede dagen begonnen (eindelijk) weer de overhand te krijgen. Die verbetering is niet alleen veroorzaakt door de medicijnen, maar zeker ook door mijn “nieuwe” leefstijl. Ik heb me er in het afgelopen jaar bij neer moeten leggen dat ik soms te moe ben voor dingen. Zolang ik van moment tot moment leef en doe waar ik me toe in staat acht gaat het prima. Dit is dan ook waar de schoen wringt. Zolang ik college’s en werkgroepen had kon ik vrij plannen, was ik een dag te moe, dan ging ik vroeg naar huis. Nu ik stage loop wordt er (vanuit school) verwacht dat je je aanpast aan de werktijden van het bedrijf. In mijn geval houd dat in dat ik minstens acht uur per dag, 40 uur per week op kantoor aanwezig moet zijn. Deze verplichting maakt het voor mij onmogelijk om zo af en toe een uurtje helemaal niets te doen (rust te nemen). Als ik ‘s avonds thuis kom, ben ik moe, zo niet uitgeput. Ik plof op de bank neer en het liefste zou ik er dan niet meer vanaf komen (behalve om naar bed te gaan). Op dit moment hoop ik nog dat die vermoeidheid voornamelijk komt omdat alles nieuw is en ik moet wennen aan een ander leefritme. Maar iets zegt me dat dat onzin is. Ik twijfel of ik voor moet bijten (ten koste van me zelf) of dat ik eens mijn mijn stagebegeleider moet gaan praten over minder uur (voelt als falen). Of moet ik daar nog een weekje of twee mee wachten om te kijken of het niet beter wordt?

In de titel staat “de twijfels zijn weer terug”, dat staat er niet voor niets. Als alles goed gaat lever ik mijn scriptie net na hemelvaart in. Begin tot half juni zijn de scriptieverdedigingen. Ook ik zal dan een moeten verdedigen wat ik gedaan en geschreven heb tijdens mijn afstudeerstage. Eind juni ben ik dan officieel klaar met deze opleiding en mag ik mezelf ingenieur noemen.
Maar dan…
Op zoek naar een baan? Wil ik al werken? Waar en wat voor functie? Of toch nog een master-opleiding? Welke dan? En Waar? Ik weet het gewoon (nog) niet en heb voor mijn gevoel nog maar weinig tijd om te beslissen. De inschrijvingen voor Master-opleidingen zijn over het algemeen al voor half april. Komende donderdag ga ik in ieder geval een kijken nemen bij de TU/e. Eens kijken of ik na die dag meer duidelijkheid voor mezelf heb…

Wordt (waarschijnllijk) vervolgt…

2 reacties op “De twijfels zijn weer terug.

 • 13 februari 2007 om 11:21
  Permalink

  ey meis, woeiiii wat een moeilijke keuzes toch he, ik zou gewoon met je stagebegeleider gaan praten meid, als je dit niet volhoudt moet je gewoon gaan praten. en waarom falen gekkie, kan jij toch niks aandoen, gezondheid is iets dat je helaas niet zelf in de hand hebt en misschien valt er iets aan te passen en dan voelt alles misschien een stuk beter en kan je deze stage super afronden!
  kus

  Beantwoorden
 • 13 februari 2007 om 21:00
  Permalink

  inderdaad hele moeilijke keuzes! goed over na denken.. en met mensen over praten. je kan vragen erbij gebruiken zoals wat wil ik het liefste? waar heb ik het meeste aan? ik heb ook veel last van mijn gezondheid. ik heb veel allergieen enzo.. daardoor ben ik ook constant moe. snap hoe je je voelt op die momenten..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *