Juni zeer warm maar nat en somber

Zeer warm, nat en somber, zo kenschetst het KNMI in De Bilt vrijdag het weer in de maand juni. De temperatuur lag met een gemiddelde van 17,5 graden Celsius ruim twee graden boven het normale gemiddelde van 15,2.

Juni eindigde daarmee op een gedeelde vijfde plaats in de top vijf van warme junimaanden sinds 1901. De maand juni van 1917 prijkt in die lijst bovenaan, met een gemiddelde van 18,3 graden.

Het weerbureau telde 23 warme dagen met temperaturen boven de 20 graden. Normaal is dat gemiddeld 12. Het aantal zomerse dagen (boven 25 graden) was met vier gelijk aan het langjarig genmiddelde. Op 8 juni noteerde het KNMI zelfs een tropische dag met 30 graden of meer. In Volkel en Ell werd het ‘t warmst met 31,9 graden.

Het KNMI gaf op diezelfde tropische dag een weeralarm vanwege de zware onweersbuien die die dag over Nederland trokken. Plaatselijk viel daarbij 70 millimeter neerslag.

Over de hele maand gezien laat het land een grillig beeld zien wat betreft neerslag. Op sommige plaatsen viel 150 millimeter hemelwater, elders niet meer dan 45 millimeter.

De zon scheen gemiddeld ongeveer 165 uur. Normaal is dat 192 uur. Juni werd daarmee afgetroefd door de drie maanden daarvoor, die veel meer zonuren hadden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *