Januari 2009 koudste in twaalf jaar

De eerste maand van het jaar was koud, droog en zonnig. Januari was zelfs de koudste maand sinds 1997. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 0,8 graden tegen 2,8 graden normaal (gemiddeld over 1971-2000). In het zuiden was het nog een stuk kouder. Zo had Maastricht een gemiddelde temperatuur van -0,4 graden.                 
                
De kou Brabant en Limburg was vooral te wijten aan de sneeuw die daar in de acht van 4 op 5 januari viel. In de zuidoostelijke helft van het land lag op diverse plaatsen zo n 10 cm sneeuw. Boven zo n sneeuwlaag koelt het onder een heldere hemel sterk af. Op enkele plaatsen kwam het op vier dagen tot zeer strenge vorst met temperaturen onder -15 graden. 
Het Limburgse weerstation Ell niet ver van Weert noteerde op 6 januari zelfs -20,8 graden.                         
                                       
De vorstperiode,die voor het eerst in jaren weer eens mooi schaatsijs opleverde, was al in de laatste week van december begonnen en duurde tot rond 10 januari.                 
Daarna volgde een paar weken met minder koud weer maar  s nachts kwamen de temperaturen op veel plaatsen nog wel onder nul.                            
                                       
Aan het eind van de maand begon een nieuwe vorstperiode met lokaal opnieuw matige vorst onder de -5 graden. De maand telde in De Bilt in totaal 17 vorstdagen (met vorst in de nacht en ochtend en 4 ijsdagen waarop het de hele dag bleef vriezen. Het winterse weer hing samen met hogedrukgebieden waardoor de zon vaak te zien was.

Januari was dan ook een zeer zonnige maand. In De Bilt scheen de zon 100 uur tegen 52 normaal. Daarmee was januari op twee na de zonnigste sinds het begin van de metingen in 1901. Ook de vorige maand was zeer zonnig: december 2008 was zelfs de zonnigste van de hele meetreeks.                            
                                       
Neerslag viel er een stuk minder dan gebruikelijk. Gemiddeld over het land berekende het KNMI ongeveer 47 mm tegen 69 mm normaal. In Groningen viel lokaal slechts 27 mm. Door de vorst viel een deel van de neerslag als sneeuw en ook was het soms glad door ijzel. De meeste neerslag viel op 23 januari, toen de kern van een zeer diepe depressie dwars over ons land trok. Dat leverde een extreem lage luchtdruk op. In Hoek van Holland wees de barometer zelfs 961 hPa (hetzelfde als millibar) aan. Op veel plaatsen was de luchtdruk op twee na de laagste in ruim honderd jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *