De Perseïden komen!

Ieder jaar is hij er opnieuw in augustus: de Perseïden-meteorenzwerm. Dit jaar bereikt hij zijn maximum op de nacht van 12 op 13 augustus.

In de nacht van woensdag op donderdag (12-13 augustus) is het maximum van de meteorenregen Perseïden te zien. Tussen elf uur ‘s avonds en vijf uur ’s nachts zijn onder gunstige omstandigheden zo’n dertig vallende sterren per uur te zien. De omstandigheden zijn minder goed dan vorig jaar omdat de maan hoger aan de hemel staan. Het maanlicht zal gedeeltelijk het zicht op de Perseïden ontnemen.

Om de meteoren te zien, is geen telescoop of verrekijker nodig. Alleen een heldere hemel, of een flink gat in het wolkendek. Het helpt natuurlijk wel als je een plek opzoekt zonder al te veel lichtvervuiling.

Vallende sterren (meteoren) worden veroorzaakt door het stofspoor dat kometen in hun baan rond de zon achterlaten. Als de aarde door zo’n stofspoor trekt en de omstandigheden goed zijn, kan een imposante lichtshow ontstaan. Elk jaar in augustus kruist de aarde het spoor van de komeet Swift-Tuttle. Kleine stofdeeltjes, meestal niet veel groter dan een zandkorrel, schieten met hoge snelheid de dampkring in en laten daarbij een spoor van licht achter. De meteoren lijken allemaal vanuit het sterrenbeeld Perseus te komen, vandaar de naam: Perseïden.

Update:
De meteorenregen is vannacht door de bewolking niet te zien geweest. Enkele tientallen mensen waren naar Heerlen gegaan om vanuit de sterrenwacht het natuurverschijnsel te zien, maar zij gingen teleurgesteld naar huis. Volgend jaar augustus is er weer een kans: de Perseïden komen ieder jaar in augustus langs de aarde.

2 reacties op “De Perseïden komen!

 • 12 augustus 2009 om 10:23
  Permalink

  hmm dan weet ik wat ik ga doen als ik vannacht niet kan slapen 🙂

  Beantwoorden
 • 12 augustus 2009 om 18:54
  Permalink

  ik las ‘t ook al. ga zeker kijken! hopelijk werkt ‘t weer een beetje mee…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *