1 Aprilgrappen door de jaren heen

1960 – In het Nederlands Journaal werd op 1 april aangekondigd dat de toren van Pisa was omgevallen. Dit ontlokte veel reacties van geschrokken en treurende mensen.

1962 – Beeldhouwer Edo van Tetterode liet in samenwerking met de NCRV op het strand bij Zandvoort een beeld van Paaseiland, de Loeres, ‘aanspoelen’. Pas dagen later meldde de beeldhouwer dat hij de maker was.

1969 – Het Nederlandse Journaal meldde dat op 1 april een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde ‘zwartkijkers’ op te sporen, mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om overtreders te betrappen. “Of daar niets tegen te doen zou zijn”, vroeg een journalist. “Nee”, was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men zijn televisietoestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen uitrichten. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.

1972 – De NOS meldde tijdens de Daverende Dertig dat ze altijd door platen heen praatten vanwege de auteursrechten (tot zover naar waarheid) want opnemen van de radio was streng verboden. Ze zeiden daarbij dat de overheid besloten had om bandrecorderbezitters een bezoek te brengen om te kijken of ze muziek van de radio hadden opgenomen. Maar de NOS wilde wel helpen: als je je banden opstuurde, zouden zij er een toon op zetten die met een normaal apparaat niet te horen was doordat de kop 90° gedraaid was. Het resultaat was, dat veel mensen hun banden opstuurden “en we zullen ze met plezier beluisteren,” zeiden ze een week later. Maar sommige mensen die het door hadden, lieten dat op een originele manier blijken. Iemand had een papieren band op een spoel gewikkeld, waarop met potlood geschreven was “1 april, 1 april, 1 april…”. Iemand anders stuurde een fietsband.

1973 – De Gazet van Antwerpen meldt dat de plaatselijke dierentuin wegens plaatsgebrek dieren van de hand zou doen. Elke lezer zou één diertje kunnen meepakken. 200 goedgelovigen kwamen langs in de hoop om een gratis huisdier te pakken te krijgen.

1976 – De BBC zond op één van haar radiozenders een interview uit met de kosmosdeskundige Patrick Moore, die aankondigde dat de planeten Jupiter en Pluto die dag heel even, om precies 09.47, op één lijn zouden staan (Pluto zou dus vanaf de Aarde beschouwd achter Jupiter wegschuiven). Daardoor zou de zwaartekracht tijdelijk iets verminderen. De geleerde heer vertelde erbij dat wie op dat moment omhoog zou springen, iets geweldigs zou ervaren. Vlak na de uitzending belden honderden mensen naar de BBC door dat ze hadden gesprongen en wat een aparte beleving dat was geweest. Eén vrouw zou hebben verteld dat ze met elf mensen in een kamer boven de grond had gezweefd.

1977 – Een regionale krant in de Bollenstreek meldde dat er op 1 april een ijsberg aan zou spoelen op het strand van Katwijk aan Zee. Het was die dag behoorlijk druk op de boulevard met mensen met een verrekijker.

1981 – De Britse Daily Mail berichtte dat de organisatoren van de Londense marathon een Japanse deelnemer kwijt waren. Ze hadden ontdekt dat hij door een vertaalfout in de brief die hij van hen had gekregen moet hebben begrepen dat de race niet over 26 mijl ging, maar 26 dagen zou duren. Hij zou al dagen ergens in Engeland aan het lopen zijn. De krant huurde een (Japanse) hardloper in om op die dag een aantal plaatsen door te lopen. Nadat het publiek hem in St. Albans had ontdekt, probeerden veel mensen hem daar tot stoppen te bewegen.

1982 – De radiouitzending van de TROS Top 50 op Hilversum III wordt verstoord, en even later helemaal overgenomen door Space Radio, een radiopiraat die zogenaamd via een satelliet uitzond vanuit Liechtenstein. De telefonistes van de NOS en TROS waren niet op de hoogte van de grap, en werden overspoeld door telefoontjes van bezorgde luisteraars. Na een uur maakte diskjockey Ferry Maat een eind aan de stunt.

1983 – Het Jeugdjournaal maakt melding van de invoering van belasting op zakgeld voor kinderen.

1993 – Het Jeugdjournaal meldde op 1 april dat men in het Rijksmuseum van Oudheden het hart van een mummie aan het kloppen had gekregen. De belangstelling was enorm toen de kist waar de mummie in zou zitten, geopend werd. In de kist lag echter alleen maar een papiertje. Mensen uit het hele land waren helemaal voor niets naar Leiden gekomen.

Rond 1995 zou een Russische onderzeeboot, de Dnjepr, eind maart een vriendschappelijke tocht maken op de Rijn naar Duitsland en ook Arnhem aandoen. De Gelderlander heeft er destijds al vroegtijdig over bericht. Door één of ander excuus werd het vervolgens een week uitgesteld tot… 1 april. Er stond aardig wat volk op de Rijnkade.

1996 – De Gezinsbode, een lokale Groningse krant, meldde dat het Gemeentelijk Vervoers Bedrijf de VETAG-apparaten waarmee buschauffeurs verkeerslichten op groen kunnen zetten, in de verkoop zou doen. Dit omdat er nieuwe waren besteld en als compensatie voor al het leed dat de automobilisten de laatste jaren was aangedaan. Honderden mensen verzamelden zich op 1 april bij het hoofdkantoor van het vervoersbedrijf om een kastje te kopen. Helaas bleek het om een grap te gaan. De goede lezers hadden dit kunnen weten, want in het krantenartikel waren alle namen van de raadsleden die voor of tegen hadden gestemd, fout geschreven (steeds één letter fout).

1997 In Sydney is mensen wijs gemaakt dat er kangoeroes in het centrum van deze miljoenenstad losgelaten zullen worden om zo nog meer toeristen te trekken.

1998 – De snackgigant Burger King introduceerde via een kolossale advertentie in USA Today een nieuwe vinding: de linkshandige whopper, een soort hamburger voor linkshandige mensen. Volgens de berichten zou de whopper zijn aangemaakt met 180 graden gedraaide ingrediënten. De advertentie zorgde voor een ware stormloop op de filialen van de sandwichverkoper.

1999 – Het Groninger Jet Stream introduceerde de ‘Webstra Milllennium Bug Tester’ (met opzet foutief gespeld). Deze testte de PC van de internetter of deze bestand was tegen de gevreesde problemen met de 00 / 2000 jaaraanduiding. Het leek alsof de Bug Tester zonder toestemming allerlei software verwijderde en installeerde. In werkelijkheid was de webpagina een grafische animatie. De resultaatpagina meldde: “Gefeliciteerd, uw computer is Milllennium proof! De huidige tijd is 10:66:03. De huidige datum is 1 april 2004. Bedankjes kunt u sturen naar milllennium@…”. Duizenden internetters probeerden de test. Eén derde vond het een goede grap. Eén derde werd heel boos omdat er ongevraagd software werd geïnstalleerd. De andere derde bedankte en dacht verzekerd te zijn van een goed werkende computer. Het meest schrijnende geval was een ingehuurde ICT-er die de tool voor gerenommeerde banken en verzekeraars wilde inzetten.

2003 – Een reclame-ontwerpbureau lanceerde een unicum: de reclamekoe, mogelijk gemaakt door resultaten van wetenschappelijk onderzoek. DNA-onderzoekers in Wageningen zou het na zes jaar experimenteren zijn gelukt het gen dat het vlekkenpatroon bij koeien bepaalt te isoleren. Hiermee hadden ze de sleutel in handen om het patroon te manipuleren. Het bureau zou deze mogelijkheid als eerste aangrijpen om koeien te voorzien van zwart-witte of roodbonte reclameteksten en illustraties. Dit nieuwsfeit kreeg de slogan ‘Melkkoe wordt merkkoe’. De pers kwam massaal opdraven voor serieuze verslaggeving.

2004 – Het Jeugdjournaal meldt dat premier Balkenende mee zal spelen in de nieuwste Harry Potter-film.

2004 – Toen Google Inc. een e-maildienst (GMail) aankondigde met een opslagcapaciteit van 1 gigabyte om de concurrentie met Hotmail en Yahoo! aan te gaan, dacht iedereen dat het een 1 aprilgrap was. Pas op 2 april begon men langzaam te geloven dat het echt was.

2005 – Het jeugdjournaal meldde dat de Nederlandse regering besloten had tot het verbieden van MSN voor kinderen onder de 14 jaar, omdat de Nederlandse taal erdoor achteruit zou gaan. Kinderen konden een speciaal telefoonnummer bellen om te reageren. Enkele duizenden mensen hebben gebeld.

2006 – De Britse krant The Sun meldt dat er pinguïns zijn aangetroffen aan de oevers van de Theems.

2008 – Diergaarde Blijdorp meldt nog dit jaar over te stappen op vegetarisch voedsel voor bijna alle dieren, waaronder de leeuwen. Dit als “resultaat van een overeenkomst tussen de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) en Diergaarde Blijdorp”. Uit onderzoek zou blijken dat “de meeste carnivoren na een gewenningsperiode prima zonder vlees kunnen” en zelfs langer leven.

2009 – YouTube heeft een nieuwe lay-out en toont alle tekst, video’s en andere elementen ondersteboven. Een knop geeft de gebruiker drie tips: de monitor ondersteboven te hangen, het hoofd ondersteboven te keren of naar Australië te emigreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *