Al honderd jaar poffertjes in Breukelen

Basisschoolkinderen in Breukelen krijgen op 3 oktober al honderd jaar lang een gratis portie poffertjes in de gebakkraam in het dorp.

De traktatie is bij testament vastgelegd door L.C. Dudok de Wit, beter bekend als Kees de Tippelaar, die in 1913 in het Utrechtse dorp overleed.

Cornelis Dudok de Wit werd op 3 oktober 1843 geboren in Amsterdam in een rijk koopmansgeslacht. Hij bleef ongetrouwd en had geen kinderen. Hij bepaalde dat er na zijn overlijden uit zijn enorme vermogen een fonds moest worden opgericht om de kinderen in Breukelen te kunnen trakteren. Uit dat fonds wordt nog steeds onder andere de jaarlijkse poffertjesdag betaald.

Dudok de Wit was zo rijk dat hij niet hoefde te werken. Maar hij zat bepaald niet stil, want hij was, zoals zijn bijnaam al zegt, een fervent wandelaar. Hij liep onder andere 3.560 kilometer over Java, tippelde naar Parijs en Wenen en dwars door de Verenigde Staten.

Van zijn reizen nam hij voorwerpen mee, waarmee hij een museum voor Volkenkunde oprichtte op de door hem aangekochte buitenplaats Slangevecht in Breukelen.

Hij richtte ook de Amsterdamse Hockey & Bandy Club op en organiseerde kinderspelen en sportwedstrijden in Breukelen. Het dorp herdenkt komende maand zijn honderdste sterfdag met tal van activiteiten. Er is onder andere een expositie en er verschijnt een boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *