Studententeam wint snelheidsrace op ligfiets

Een team studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam heeft een snelheidswedstrijd voor fietsen in de Amerikaanse Nevadawoestijn gewonnen.
Het lukte deze week echter niet het door de Nederlanders gevestigde record van vorig jaar te breken, meldt de TU Delft zondag.
Op een speciaal ontworpen ligfiets, de Velox IV, haalde fietser Rik Houwers een snelheid van 132 kilometer per uur. Het wereldrecord werd vorig jaar door zijn voorganger Sebastiaan Bowier gevestigd met het vorige model van de fiets. Hij was toen 1,5 kilometer per uur sneller.
Ieder jaar wordt bij Battle Mountain een wedstrijd gehouden tussen gestroomlijnde fietsen die op spierkracht rijden. De fietsers hebben op een kaarsrechte weg van acht kilometer de tijd om op gang te komen. De gemiddelde snelheid wordt over een baanvlak van tweehonderd meter gemeten.

Door de week heen worden meerdere pogingen gedaan. Uiteindelijk bleek de run die Houwers vrijdag aflegde de snelste. Het team stelt dat het weer dit jaar een spelbreker was. Door de harde wind kon een groot aantal pogingen niet doorgaan. Dit jaar reed ook een vrouwelijke fietser, Christien Veelenturf, mee. Zij haalde met dezelfde fiets ruim 110 kilometer per uur en werd daarmee derde in het vrouwenklassement. Wereldrecordhoudster Barbara Buatois uit Frankrijk werd eerste.
De ligfiets die de studenten gebruiken heeft een aerodynamische kap van koolstofvezel die de luchtweerstand drastisch vermindert. Zelfs het hoofd van de renners steekt niet uit de fiets. Ze kijken via een camera die boven op de fiets zit. Ook heeft de fiets speciale banden met een zeer lage rolweerstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *