Italiaanse vrouwen mogen scheiden van ‘moederskindje’

Italiaanse vrouwen hebben een gegronde reden om hun huwelijk te ontbinden als hun man na de bruiloft een te hechte emotionele band met zijn moeder blijft houden. Dat heeft de Italiaanse Hoge Raad beslist.
Zo meldt het Italiaanse persbureau ANSA donderdag.

De ‘mammoni’, mannen die ook op volwassen leeftijd een pathologische afhankelijkheid van hun moeder houden, zijn een bekend fenomeen in Italië. Ook hebben veel Italiaanse vrouwen er last van dat hun schoonmoeder zich met van alles blijft bemoeien.

In dit geval van een stel uit Mantua waarover de rechters moesten beslissen, leidde de band van het moederskind met de moeder tot seksuele problemen en tot een “onaffectieve” relatie met de echtgenote.

In 2011 kwam een stel uit Zuid-Italië in het nieuws. De vrouw vroeg anderhalve maand na de bruiloft alweer echtscheiding aan omdat de man zijn moeder meenam op de huwelijksreis. De man verklaarde dat hij zijn zieke ‘mamma’ niet alleen kon laten.
Ook tijdens de kerstvakantie was de schoonmoeder niet weg te slaan bij het stel. De vrouw keerde daarop terug bij haar eigen ouders in Napels. Volgens haar advocaten stond de ” overdreven emotionele band” tussen de man en zijn moeder een “gezonde echtelijke verbinding” in de weg.

In Italië komt 30 procent van de echtscheidingen door excessieve bemoeienis van de schoonmoeder. Dit heeft de voorzitter van de Italiaanse vereniging van echtscheidingsadvocaten, Gian Ettore Gassani, donderdagavond gezegd in een reactie op de uitspraak van de Hoge Raad.

“De Hoge Raad heeft bevestigd wat al een tamelijk vaststaand beginsel is: de inmenging van de schoonmoeder en de afhankelijkheid van de ‘mammoni’ zijn ernstige feiten die het einde van een huwelijk kunnen betekenen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *