Planeet Mercurius schuift tussen aarde en zon in

De planeet Mercurius schuift maandagmiddag tussen de aarde en de zon in. Dat is al tien jaar niet meer gebeurd. Het zeldzame verschijnsel is om 13.12 uur begonnen en duurt tot 20.41 uur.
Wetenschappers waarschuwen niet met het blote oog te kijken naar het silhouet van Mercurius, dat als een zwart puntje voor de zon schuift.

Het schuiven van de planeet Mercurius tussen de aarde en de zon in, is maandagmiddag heel mooi te zien. “Je ziet een klein zwart bolletje doordat Mercurius een deel van het zonlicht blokkeert”, zegt sterrendeskundige Dominique Petit van de Leidse Sterrewacht.

Maandag schuift de planeet voor het eerst in tien jaar tussen de aarde en de zon in. Dit is alleen te zien met een krachtige kijker.

Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel, met een doorsnede van slechts 4.878 kilometer. Dat is zo klein, dat experts zeggen dat je maandag een kijker nodig hebt die vijftig keer vergroot. Dan nog moet ook het weer meewerken zodat het zicht helder is.

De afstand tot de zon van Mercurius schommelt tussen de 46 en 70 miljoen kilometer. De aarde staat zo’n 150 miljoen kilometer van de zon en heeft een doorsnede van bijna 13.000 kilometer.

Het verschijnsel dat de miniplaneet voorbij de zon schuift, is nog veel zeldzamer dan zons- en maansverduisteringen. In deze eeuw schuift Mercurius niet vaker dan veertien keer voorbij de zon. De volgende overgang van Mercurius die in Nederland volledig te zien is, is pas in 2039.

Liefhebbers van astronomie kunnen de gebeurtenis de hele middag in de Oude Sterrewacht in Leiden volgen met een speciale zonnekijker. De Leidse universiteit waarschuwt dat het kijken naar het fenomeen zonder speciale bescherming zeer gevaarlijk is voor de ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *