Acteur Gene Wilder (83) overleden

De Amerikaanse acteur Gene Wilder, bekend van onder andere de film Willy Wonka & The Chocolate Factory, is op 83-jarige leeftijd overleden.
Dat bevestigt zijn familie maandag. De acteur overleed aan de gevolgen van Alzheimer in zijn huis in Stamford (Connecticut).

Wilder speelde onder meer de befaamde rol van Willy Wonka in de kinderfilm ​Willy Wonka & The Chocolate Factory (1971). Ook was hij te zien in hits als Blazing Saddles (1974), Young Frankenstein (1974) en Silverstreak Expres (1976).

Als acteur was hij meer dan veertig jaar actief. Hij studeerde drama op een Amerikaanse universiteit en begon vervolgens met het spelen van rollen in off-Broadway- en Broadway-producties. In zijn carrière speelde hij in ruim dertig speelfilms.

Hij werd geboren als Jerry Silberman, maar veranderde zijn naam later in Gene Wilder, omdat deze volgens hem beter stond op een affiche van voorstellingen.

In 1969 werd hij genomineerd voor een Oscar voor zijn bijrol in de film The Producers, waarin twee malafide theaterproducenten een komische voorstelling maken over Adolf Hitler. De film werd later bewerkt tot een zeer succesvolle musical.

Daarnaast werkte hij samen met acteur en schrijver Mel Brooks voor bij de film Young Frankenstein. Ook hiervoor kreeg hij een Oscarnominatie. De 90-jarige Brooks schrijft op Twitter: “Gene Wilder is één van de grootste talenten uit onze tijd. Hij zegende elke film die hij deed met zijn magie en hij zegende mij met zijn vriendschap”.

Ook met komiek Richard Pryor maakte hij meerdere komische films, waaronder Stir Crazy (1980) en See No Evil, Hear No Evil (1989).

Zijn laatste televisierol speelde WIlder in 2003, in de serie Wlll & Grace waarin de komiek te zien was als de baas van hoofdpersoon Will. Voor deze bijrol ontving Wilder nog een Emmy. Daarna trok hij zich min of meer terug uit de publieke leven. Wel schreef de acteur nog een aantal boeken, waaronder een autobiografie.

In Hollywood werd Wilder als één van de grappigste acteurs beschouwd. Onder anderen Ricky Gervais, Jim Carrey, Gilbert Gottfried, Jeroen van Koningsbrugge en Martin Koolhoven spreken hun condoleances uit op sociale media. Ook The Academy, de organisatie achter de Oscars, schrijven over het overlijden van de acteur. “Bedankt voor alles dat je ons hebt gegeven. Je wordt gemist.”

Wilder leed al een aantal jaar aan de ziekte van Alzheimer.
Uit de verklaring van zijn familie blijkt dat de acteur zijn ziekte geheim wilde houden voor de buitenwereld. Hij vond het belangrijk dat mensen hem bleven zien als het karakter Willy Wonka, niet als iemand met een “volwassen ziekte”.

Nadat zijn vrouw Gilda Radner in 1989 overleed aan eierstokkanker, zette hij zich in om die ziekte meer bekendheid te geven. Hiervoor richtte hij de Gilda Radner Ovarian Cancer Detection Center in Los Angeles op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *