Extreem weer zorgt voor zwaar NK Tegenwindfietsen

In Zeeland is zondag dankbaar gebruik gemaakt van de herfststorm die over Nederland raasde. Op de Oosterscheldekering werd het NK Tegenwindfietsen gehouden en volgens de organisatie was het veruit de zwaarste editie ooit.
“Het was echt niet normaal”, vertelt Robrecht Stoekenbroek van de organisatie. “Het was windkracht 9 met stoten van windkracht 11 en daarbij regende het ook nog.”

Voor de deelnemers zorgden deze omstandigheden volgens Stoekenbroek voor een extra mooie wedstrijd. “Er kwam een soort oerkracht naar boven om keihard door te gaan. De deelnemers zijn enorm sportief. Sommigen maakten de vergelijking met ‘De hel van ’63’ (de zware Elfstedentocht van 1963, red.).”

Zelfs de organisatie van het NK Tegenwindfietsen was overrompeld door de sterke windkracht. “We hebben even met het idee gespeeld om de finish naar voren te halen. De deelnemers kregen hier lucht van en maakten meteen duidelijk dat dit niet nodig was.”

Ondanks de regen kwam er toch flink wat publiek naar de wedstrijd kijken. “Het is voor veel mensen niet echt op een centrale locatie. Toch spreekt het een grote groep aan.”

Het NK Tegenwindfietsen gaat door bij minimaal windkracht 7. Het parcours is de 8,5 kilometer lange Oosterscheldekering in Zeeland.

Bij de mannen won Teun Sweere, hij kwam na 22 minuten en dertig seconden binnen. Mathilde Matthijsse was met 28 minuten en negen seconden de snelste vrouw.

Er waren dit jaar driehonderd deelnemers die op een gewone fiets met terugtraprem het parcours aflegden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *