Donderdag 3 augustus 2006 (dag 3)

Rond kwart voor negen worden we wakker. Na het ontbijt gaan we op zoek naar een LPG-pomp. LPG rijdt nu eenmaal goedkoper dan benzine, maar is in Duitsland lang niet zo makkelijk te krijgen als in Nederland. De dichstbijzijnde pomp blijkt in Bad Harzburg (25 kilometer verderop) te zijn.

Door gereden naar Wernigerode om vanaf daar een stoomtrein de Brocken op te nemen. Uit eindelijk hebben we vier stations verder dan het beginpunt geparkeerd (gratis, we blijven tenslotte Nederlanders). In de trein hebben we de kaartjes gekocht omdat dit station geen loket had.

Vandaag gingen we zoals gezegd met de trein de Brocken op. De Brocken is een “berg”, het hoogste punt ligt op 1142 meter. Het station ligt op 1125 meter en is daarmee binnen Duitsland het hoogst gelegen station in zijn soort. De rit naar boven duurde ongeveer 2 uur. Het grootste deel van de rit hebben we op een “balkon” doorgebracht. In de stoom zat veel kolengruis, het geen niet zo prettig was. Het kolengruis drong echt overal tussendoor. Boven hebben we even rond gelopen en daarna hebben we de trein terug naar beneden genomen. Het hele traject is enkelspoor. Tegenliggende treinen vereisten dus nog als wat rangeer werk. Om ongeveer half zes waren we weer terug bij de auto.

Op de weg terug naar de camping hebben we boodschappen gedaan. In de winkels hebben we ons verbaasd over het gebrek aan voorverpakte aardappels (zoals we hier de voorgekookte krieltjes, aardappel -blokjes en -schijfjes kennen).

Op wat druppels onderweg naar beneden (met de trein) na, is het vandaag droog gebleven. Wel is het erg koud, om zeven uur ‘s avonds was het ongeveer dertien graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.