Uitgelezen 5: Het vliegende tapijt – Hala Jaber

Titel: Het vliegende tapijt
Originele titel: Flying carpet to Bagdad
Schrijver: Hala Jaber
Jaar van uitgifte: 2009

Flaptekst:
Het vliegende tapijt is het aangrijpende autobiografische verhaal van Hala Jaber, een journaliste die zich over twee Irakese weesmeisjes ontfermt en worstelt met haar eigen ongewilde kinderloosheid.

Bagdad, 2003. Bij een raketinslag komen een vader, een moeder en vijf van hun kinderen om het leven terwijl ze in een auto op de vlucht zijn. De twee jongste dochtertjes overleven de aanslag ternauwernood; zij worden net op tijd door hun moeder uit het raam van de auto gegooid.

Hala Jaber was in dezelfde tijd in Bagdad aanwezig om voor The Sunday Times reportages te maken. Zij kreeg de opdracht voor een liefdadigheidscampagne van de krant een weeskind te vinden, een slachtoffer van de oorlog in Irak. Zo maakt ze kennis met de twee meisjes: de driejarige zwaargewonde Zahra en haar babyzusje Hawra. Jaber wil ze graag helpen en belooft de grootmoeder, én zichzelf, dat ze de twee zusjes zal redden uit de oorlog. Maar alles loopt anders dan ze hoopt…

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Waargebeurd verhaal over de belevenissen van een Engelse journaliste van Libanese afkomst die in 2003 samen met een fotograaf (tevens haar man) naar Bagdad reisde om voor de Sunday Times reportages te maken over het effect van de oorlog op de burgerbevolking. Haar baas draagt haar op een klein weesmeisje te vinden die het gezicht kan worden van de campagne van de krant voor door de oorlog getroffen kinderen. Zo maakt ze kennis met de 3-jarige zwaargewonde Zahra en Zahra’s babyzusje Hawra, de enige twee overlevenden van een aanslag waarbij de ouders en vijf andere kinderen om het leven kwamen. Ze wil ze graag helpen en belooft de grootmoeder dat ze haar twee kleindochters zal redden uit de oorlog. Maar alles loopt anders dan ze hoopt. Aangrijpend, zeer persoonlijk, waargebeurd verhaal, sterk gekleurd door Jabers verdriet om haar eigen ongewilde kinderloosheid die ook uitgebreid in het boek aan de orde komt. Hala Jaber won in 2005 de Britse persprijs buitenlandcorrespondent van het jaar en later ook nog de Martha Gelhorn Prize.

Mijn mening/ervaring: Een indrukwekkend boek geschreven door een journaliste in Bagdad. Terwijl ze worstelt met haar eigen leven (met name met het niet kunnen krijgen van kinderen), kruist haar pad dat van twee kleine meisjes. Beide slachtoffer van de oorlog in Irak.

Iets voor jou: Als je waargebeurde verhalen kunt waarderen.

Niets voor jou: Als je zoekt naar een bekende schrijver.

Dit is het vijfde deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.