Uitgelezen 20: De scharlaken stad – Hella S. Haasse

Titel: De scharlaken stad
Schrijver: Hella S. Haasse
Jaar van uitgifte: 1952

Flaptekst:
Een zeldzaam authentiek beeld van de tijd van Michelangelo, Machiavelli en Arentino.

Het pauselijk hof in Rome is in de zestiende eeuw het brandpunt van het wereldgebeuren. Het wordt gedomineerd door de hogere geestelijkheid en grote persoonlijkheden verzamelen zich in het Vaticaan. In een van de zalen treffen we Giovanni Borgia aan, een jong Italiaan die op zoek is naar het geheim rond zijn geboorte. Is hij een bastaard uit het beruchte geslacht van de Borgia’s of hoort hij thuis n de familie Farnese?

“Een combinatie van een rijkdom aan historische kennis met opmerkelijke literaire geschiedschrijving” – Washington Post

Hella S. Haasse (Batavia, 1918) schreef meer dan vijftig boeken en werd meermaals onderscheiden, onder andere met de Constantijn Huygensprijs (1981), de P.C. Hooftprijs (1984) en, voor haar gehele oeuvre, de Prijs de Nederlandse Letteren (2004).

Leeswaarschuwing

Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Indrukwekkende historische roman die zich afspeelt in Rome ten tijde van de Renaissance. De hoofdfiguur is de bastaard Giovanni Borgia, die gekweld wordt door het feit dat zijn afkomst een raadsel is en die dan ook op zoek gaat naar het geheim daarvan. Hella Haasse heeft hier een schitterende roman geschreven en een uitermate boeiend tijdsbeeld geschilderd. Ze schrijft kleurrijk en meeslepend. Haar typeringen zijn meesterlijk en ze weet de aandacht tot de allerlaatste pagina vast te houden. Een belangrijk, waardevol boek. – NBD|Biblion recensie

Het pauselijk hof in Rome is in de zestiende eeuw, in de nadagen van de Renaissance, het brandpunt van het wereldgebeuren. Het hof wordt gedomineerd door de in scharlaken gestoken hogere geestelijkheid, en grote persoonlijkheden die betrokken zijn bij politieke en maatschappelijke ontwikkelingen verzamelen zich in het Vaticaan.
Giovanni Borgia is een jonge Italiaan die op zoek is naar het geheim rond zijn geboorte. Is hij een bastaard uit het beruchte geslacht van de Borgia’s of hoort hij thuis in de familie Farnese?
De beschrijving van zijn speurtocht, door verschillende ogen gezien, is onder Haasses handen uitgegroeid tot een zeldzaam authentiek beeld van die tijd – de wereld van Michelangelo, Machiavelli en Aretino. Bron

‘In De scharlaken stad heb ik voor het eerst, en ten dele onbewust, geprobeerd wat ik in later werk steeds weer heb willen doen: een verhaal schrijven dat eigenlijk niet na te vertellen is, omdat het niet gaat om een volgorde van ‘en toen, en toen en vervolgens en tenslotte’, maar om veel ingewikkelder, zich dwars door de tijd, door meerdere dimensies van ‘zijn’ uitstrekkende processen van oorzaak en gevolg.’ – Hella S. Haasse

‘Ik heb bewust gestreefd naar een contrastwerking tussen het individuele bewustzijn van verschillende mensen, én de manier waarop anderen hen zien en beoordelen.’ – Hella S. Haasse

‘‘De scharlaken stad is vóór alles een verbeelding van een uit de vele ongelijksoortige lagen bestaande, onophoudelijk veranderende werkelijkheid, waarbinnen een mens zich alleen staande kan houden wanneer hij naar eer en geweten een identiteit kiest: dít aanvaard ik, dát wijs ik af, op grond van een eigen oordeel dat ik geheel zelf moet verantwoorden, in een tijdperk waarin alles, de maatschappij, het geloof, de wetenschap, kortom de cultuur, in een totale omwenteling betrokken zijn.’ – Hella S. Haasse

Mijn mening/ervaring: Net als het woud der verwachting is dit een historische roman. Het duurde lang om dit boek te lezen. Telkens pakte ik weer een ander boek om dat eerst (uit) te lezen. Het is absoluut geen makkelijk boek. Sterker nog, ik had er moeite mee. Toch zag ik wel de schoonheid van dit boek. Pas tegen het eind greep het verhaal me echt en had ik moeite het boek weg te leggen. Misschien dat het net als het woud der verwachting me bij een tweede keer lezen eerder grijpt.

Iets voor jou: Als je niet opziet tegen dikke boeken. Als je interesse hebt in historische gebeurtenissen. Als je meer wilt weten over de intriges in en rond het vaticaan in de 16de eeuw. Als je een boek zoekt dat je niet in een middagje uitleest.

Niets voor jou: Als je een boek zoekt dat lekker makkelijk leest in het vliegtuig of op het strand.

Dit is het twintigste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.