Uitgelezen 23: De co-assistent – Anne Hermans

Titel: De co-assistent
Ondertitel: Doktersroman
Schrijver: Anne Hermans
Jaar van uitgifte: 2007

Flaptekst:
Na vier jaar universiteit kan Elin Dekkers niet wachten om als co-assistent aan de slag te gaan. Tijdens haar co-schappen staat ze in de operatiekamer met botte chirurgen, runt ze de poli met een opmerkzame internist en loopt ze mee met een nuchtere huisarts. Elin ontdekt dat de medische praktijk weerbarstiger is dan de Eed van Hippocrates en genuanceerder dan haar studieboeken: wat doe je wanneer je belang als arts loodrecht op dat van de patiënt staat? Als je ongeschikt blijkt voor het vak van je dromen? En als liefde en ambitie onverenigbaar blijken?

Anne Hermans (1978) studeerde geneeskunde in Amsterdam. Voor deze roman putte ze uit haar eigen ervaringen als co-assistent, waarover ze eerder schreef in haar NRC-column ‘Dokter Hermans’. Momenteel specialiseert ze zich als tropenarts.

‘Een ontluisterende kijk in de medische wereld. Sinds ik Anne Hermans lees durf ik niet meer ziek te worden.’
Youp van ‘t Hek

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

De co-assistent geeft een onthutsend eerlijk beeld van de wereld van de witte jassen. Vol passie voor het medisch vak, maar met oprechte verbazing over hiërarchische verhoudingen geeft Anne Hermans in haar roman de frustraties, overwinningen en hartstochten weer van een kersverse co-assistent.

De roman ‘De co-assistent’ is door Ronald Giphart en Jeroen van Baaren bewerkt tot de gelijknamige tv-serie (met in de hoofdrollen Hanna Verboom, Michiel Huisman, Kasper van Kooten en Thom Hoffman). De serie ging eind september 2007 van start bij NET 5 en in het najaar van 2009 was seizoen 3 van ‘De co-assistent’ te zien.

‘Eigenlijk is Anne Hermans een beetje de Joris Luyendijk van de medische wetenschap: zoals Luyendijk een, vaak nogal ontluisterend, kijkje gaf in de keuken van de journalistiek, zo deed Anne Hermans een boekje open over de gang van zaken in operatiezalen en tijdens ziekenhuisvergaderingen. (…) Prettig van toon, met rake, droge observaties. Vol humor en zelfspot.’ VPRO Gids

Mijn mening/ervaring: Dit boek heb ik overgenomen van 18elf. Na de columns in het NRC gelezen te hebben en het tweede en derde seizoen van de tv-serie gezien te hebben, was ik nieuwsgierig naar het originele boek. Het eerste hoofdstuk kwam ik wat moeizaam doorheen, daarna heb ik het boek heel snel uit gelezen. Enige jammere aan dit boek is dat ik veel situaties al herkende uit de serie of de columns.

Iets voor jou: Als je houdt van een boek met humor.

Niets voor jou: Als je al met tegenzin naar de arts gaat kun je dit boek beter overslaan.

Dit is het 23ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.