Uitgelezen 34: Het huis waar jij van hield – Tatiana de Rosnay

Titel: Het huis waar jij van hield
Schrijver: Tatiana de Rosnay
Jaar van uitgifte: 2011

Flaptekst:
Een Parijse vrouw vecht voor haar huis vol herinneringen.

Parijs, tweede helft 19de eeuw. Door de ambitieuze stadsvernieuwingswerken van baron Haussmann verdwijnen er complete wijken van de kaart. De huizen van duizenden Parijzenaars worden onteigend. Ondertussen kabbelt het leven van Rose Bazelet rustig voort, ze leest Le Petit Journal en maakt wandelingen in de tuinen rond het Palais du Luxembourg. Tot de dag waarop de noodlottige brief komt: haar huis ligt op het tracé van de boulevard Saint-Germain en moet worden afgebroken. Haar wereld dreigt in te storten, maar Rose bindt de strijd aan met de prefect en met de keizer, om het familiebezit te redden, het huis dat een angstvallig bewaard geheim herbergt.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

‘De ziel van Parijs, beschreven door een fenomenale schrijfster.’ – Elle

‘De liefdevolle en gevoelige brieven die Rose aan haar overleden echtgenoot schrijft doen het oude Parijs herleven en raken ons diep.’ – Marie Claire

‘Weer een prachtig verhaal van de schrijfster van Haar naam was Sarah.‘ – Libelle

Het huis waar Rose Bazelet woont draagt een geheim met zich mee dat verloren lijkt te gaan door stadsvernieuwingen. Kan Rose het huis en het geheim redden?
Parijs, de tweede helft van de 19de eeuw. Door de ambitieuze stadsvernieuwingen van baron Haussmann verdwijnen er complete wijken van de kaart. De huizen van duizenden Parijzenaars worden onteigend.
Ondertussen kabbelt het leven van Rose Bazelet rustig voort, ze leest Le Petit Journal en maakt wandelingen in de tuinen rond het Palais du Luxembourg.
Tot de dag waarop de noodlottige brief komt: haar huis ligt op de tracé van de boulevard Saint-Germain en moet worden afgebroken. Haar wereld dreigt in te storten, maar Rose bindt de strijd aan met de prefect en met de keizer, om het familiebezit te redden. Het huis dat een angstvallig bewaard geheim herbergt.

In Haar naam was Sarah switchte Tatiana De Rosnay moeiteloos van de 21e eeuw naar de Tweede Wereldoorlog. In het Huis waar jij van hield blijkt haar pen zich ook te kunnen vinden in de 19e eeuw. De Rosnay is zonder twijfel de ultieme kenner van de tijdgeest.

Het huis waar jij van hield draait om Rose Bazelet, en in het bijzonder om haar huis aan de Rue de Childebert te Parijs. Hoewel zij haar overleden man de belofte heeft gedaan het huis nooit te verlaten, brengen de plannen van de prefectuur daar verandering in. Voor de aanleg van een nieuwe boulevard, die hoort bij de plannen om de opkomende metropool te moderniseren, zal haar huis gesloopt moeten worden. Terwijl de sloop begint, sluit Rose zich op in de kelder van haar huis, waar zij haar tijd uitzit met het luchten van haar hart door het schrijven van brieven aan haar man.

De 19e eeuw
De Rosnay schetst een bijzonder gedetailleerd beeld van de 19e eeuw. De gang van zaken wat betreft de vernieuwing van Parijs, de beschrijvingen van de kleding, maar vooral het taalgebruik komt uit niets anders dan de 19e eeuw. Dit laatste geeft een leuke draai aan de roman. Niet alleen het verhaal boeit, het is interessant om te zien hoe een taal in de loop der jaren verandert. De moeders van deze tijd worden immers niet meer aangesproken met ‘lief moedertje’. De Rosnay heeft de taaletiquette van die tijd tot in de puntjes in de vingers.

Een leuk aardigheidje, dat los staat van de schrijfstijl, maar zeker bijdraagt aan het verhaal, is de plattegrond die opgenomen is in het boek. Want wanneer de vele straatnamen die Rose in haar brieven noemt je wat gaan duizelen, dan biedt het kaartje helderheid. Bovendien doen de grote zwarte strepen van de toekomstige boulevard, die dwars door de de idyllische Franse staatjes zijn getrokken, het onbegrip van Rose begrijpen.

Een geheim
Daarnaast is de verhaallijn en in het bijzonder de uitwerking van het personage Rose zeker aardig werk. Wat het hem vooral doet is de scherpe tegenstelling in haar karakter. Want waar haar warme hart spreekt bij het nakomen van de belofte aan haar overleden man, komt haar gebroken persoonlijkheid de hoek om kijken als zij een gruwelijk geheim in haar brieven onthult. Toch is het uiteindelijk de sfeerimpressie die Het huis waar jij van hield tot een succes maakt. De hoofdstukken zijn werkelijk ’snoeperijtjes die je bij gelegenheid oppeuzelt.’ Bron

Mijn mening/ervaring: Dit boek brengt je met succes terug naar de 19de eeuw. Door de detailistische beschrijving van het alledaagse leven zit de sfeer er goed in. Het boek bestaat uit brieven van (en een enkeling aan) Rose. Normaliter houd ik daar niet zo van, maar in dit boek vond ik dat absoluut niet storend. Kwetsbaar kon zich niet meten aan Haar naam was Sarah, dit boek kan dat zeker wel.

Iets voor jou: Als je houdt van de eerdere boeken van Tatiana de Rosnay. Als je houd van historische verhalen. Als je houd van boeken waarin een familie tragedie zit.

Niets voor jou: Als je echt niet tegen boeken in brief vorm kunt.

Dit is het 34ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.