Uitgelezen 41: Monddood – Doris G.

Titel: Monddood
Ondertitel: ik was de vrouw van een terrorist…
Schrijver: Doris G.
Jaar van uitgifte: 2004

Flaptekst:
Monddood is het autobiografische verhaal van een jonge vrouw, Doris G., die trouwde met een Egyptenaar, een man die vandaag de dag door de Europese geheime diensten als een van de gevaarlijkste Al Quaida-terroristen wordt beschouwd.

Aanvankelijk is het een gelukkig huwelijk.Tot het echtpaar naar Bosnie vertrekt om namens een hulporganisatie de Bosniers te helpen, zo wordt Doris door haar echtgenoot verteld.En ze gelooft hem.
Omar verandert, voor hem telt alleen nog de islam. Hij dringt Doris de sharia op en haar wil wordt door mishandeling gebroken.
Uiteindelijk vindt ze de kracht zich van deze man los te weken, maar de prijs is hoog: ze woont nu, ergens in Duitsland, onder een andere identiteit. Contact met haar familie en vrienden is onmogelijk.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

‘Doris G. biedt een inkijktje in het dagelijks leven van een terrorist en daarom is Monddood één van de interessantste [boeken] van het genre.’ – NRC Handelsblad

‘Een schokkend relaas.’ – Stijl

‘Monddood is even verbijsterend als overtuigend.’ – De tijd.

Beangstigend en waar gebeurd levensverhaal

Dit is het autobiografische verhaal van een jonge vrouw die trouwde met een Egyptenaar – een man die vandaag de dag door de Europese geheime diensten als een van de gevaarlijkste Al Quaida-terroristen wordt beschouwd.

Het is liefde op het eerste gezicht wanneer de jonge Doris G. in 1988 Omar, een knappe Egyptenaar, ontmoet. Ze wonen enkele jaren, gelukkig getrouwd, in Duitsland tot de burgeroorlog in Bosnië uitbreekt en het echtpaar daarheen vertrekt – om namens een hulporganisatie de Bosniërs te helpen, zo wordt Doris door haar echtgenoot verteld. En ze gelooft hem.

Maar haar man is veranderd, voor hem telt nog slechts één ding: de islam. Hij dringt haar de sharia op. Vanaf nu gaat zij zwaar gesluierd over straat, wordt dagenlang in huis opgesloten en haar wil wordt door mishandeling gebroken. Te laat ziet ze in dat ze haar leven deelt met een moslimterrorist en dat de hulporganisatie slechts een dekmantel is.

Uiteindelijk vindt ze de kracht zich van deze man los te weken maar de prijs die ze betaalt is hoog: ze woont nu, ergens in Duitsland, onder een andere identiteit en maakt deel uit van een getuigenbeschermingsprogramma. Contact met haar familie en vrienden is onmogelijk.

Monddood is een schokkend verhaal. Het toont aan hoe sommige westerse moskeeën mensen en middelen werven voor Al Quaida en hoe geheime diensten lange tijd hun ogen sloten voor wat er vlak onder hun neus gebeurde.

Omar werd enkele jaren geleden in Tunesië opgepakt en vervolgens uitgeleverd aan Duitsland. Hij werd vanwege gebrek aan bewijs vrijgelaten en woont nu weer in Duitsland.

NBD Biblion: Een Duitse, zelfstandige vrouw wordt verliefd op een Egyptische moslim, die zich geleidelijk ontwikkelt tot huistiran en moslimstrijder. (Bin Laden hoort tot zijn kennissenkring). Een hulporganisatie is dekmantel voor zijn criminele activiteiten. Haar man dringt haar een burka op met alle bijbehorende gedragsregels en lichamelijke straffen. Het is verbijsterend hoe de vrouw, verblind door liefde, zich verbonden blijft voelen met haar man, een tweede vrouw naast haar duldt, blijft hopen dat haar man verandert. Onthutsend is, hoe haar eerdere hulpvragen bij politie en ambassade worden afgewimpeld. Een nachtmerrie van twaalf jaar, spannend beschreven tot op de laatste bladzijde. Doris G. geeft als ervaringsdeskundige een indringend beeld van huiselijk geweld en de subtiele mechanismen waardoor een vrouw er desondanks toch intrapt. Een indringend boek dat inzicht geeft in vrouwenmishandeling en moslimextremisme.

Iets voor jou: Als je waargebeurde verhalen kunt waarderen.

Niets voor jou: Als je op zoek bent naar iets lichts om te lezen

Dit is het 41ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.