Uitgelezen 43: Ieorg Idur – Roald Dahl

Titel: Ieorg Idur
Schrijver: Roald Dahl
Jaar van uitgifte: 1990

Flaptekst:
Vanaf zijn balkon kan meneer Hoppe precies op het balkon van zijn onderbuurvrouw kijken. Al jaren is hij stiekem verliefd op mevrouw Zilver, maar hij is te verlegen om haar aan te spreken. In gedachten verzint hij de grootste heldendaden om indruk op haar te maken. Kon hij haar maar bevrijden uit handen van een bende gewapende boeven… Op een dag hoort hij mevrouw Zilver zeggen dat haar schildpad maar niet wil groeien. Meneer Hoppe grijpt zijn kans en verzint voor haar een indrukwekkende toverspreuk. Maar hoe redt meneer Hoppe zich uit dit leugentje om bestwil?

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Mijn mening/ervaring: Vergeleken met de andere kinderboeken van de auteur, is dit helaas maar een kort verhaal. Het gaat over de gepensioneerde meneer Hoppe, die al jaren verliefd is op zijn buurvrouw. Deze buurvrouw heeft maar één liefde namelijk haar schildpad Rudi, die ze zo vertroetelt dat meneer Hoppe er jaloers op wordt. Door slimme trucs uit te halen met haar schildpad, weet meneer Hoppe haar uiteindelijk toch voor zich te winnen en krijgt de lezer een echt happy-end voorgeschoteld. Door het directe taalgebruik en de geestige karaktertekening van de lieve, bezorgde buurvrouw en de verlegen maar volhardende meneer Hoppe is het een amusant verhaal geworden. De dynamische, humoristische zwart-witte pentekeningen van Quentin Blake dragen daar in grote mate aan bij. Misschien niet Dahl’s meest verrassende of spannende boek maar wel een heerlijk fantasieverhaal, dat deze keer ook wat jongere kinderen zal aanspreken.

Iets voor jou: Als je houdt van kinderboeken. Als je houdt van Roald Dahl.

Niets voor jou: Als je jezelf te oud vindt voor een goed verhaal.

Dit is het 43ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.