Uitgelezen 80: De valkeniersknoop – Mary Hoffman

Titel: De valkeniersknoop
Schrijver: Mary Hoffman
Jaar van uitgifte: 2007

Flaptekst:
Silvano is rijk, jong en knap. Hij geniet van het leven en maakt zich weinig zorgen. Dat kan Chiara niet zeggen. Haar familie is arm en ze moet hard werken voor de kost. De levens van Chiara en Silvano zouden elkaar nooit gekruist hebben als het lot hun niet tartte.
Silvano’s leven verandert drastisch als hij wordt beschuldigd van een moord die hij niet heeft gepleegd. Chiara wordt verstoten door haar familie. Beiden zoeken onderdak en bescherming in hetzelfde
klooster. Het kloosterleven valt hun zwaar, en het besef dat ze er allebei niet echt thuis horen, vormt het begin van een hechte vriendschap.

Dan wordt het rustige kloosterleven ruw opgeschrikt door een serie moorden: drie broeders vinden een vreselijke dood. Silvano en Chiara klampen zich aan elkaar vast in de neerwaartse spiraal van dood en angst. Tegelijkertijd moeten ze proberen om de bloedige misdaden op te lossen en Silvano’s onschuld te bewijzen.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Silvano (16) wordt onterecht beschuldigd van moord op de man van zijn geheime geliefde. Hij neemt daarom zijn toevlucht in een klooster tot de ware schuldige gevonden wordt. Vlak na zijn komst wordt een gast van dat klooster ook vermoord. Eerst is Silvano verdacht, maar na nog twee doden verlegt de verdenking zich. Ook het nabijgelegen clarissenklooster raakt ongewild bij de zaken betrokken. Er zijn onbetrouwbare monniken, nonnen zonder roeping, mannen die wraak willen en weduwen die hun omgeving manipuleren. Er zijn onbeantwoorde liefdes en liefdes in ontwikkeling. Een veelheid aan gegevens en gebeurtenissen blijkt nodig om deze middeleeuwse detective in te vullen. De spanning opvoeren en de lezer regelmatig op het verkeerde been zetten, lukt met al deze intriges goed. Dat de manier van denken en handelen in de middeleeuwen totaal anders was, komt goed uit de verf. Het gemak waarmee mannen vrouwen als bezit beschouwen en de wijze waarop over schuld en vergiffenis wordt gedacht, staan ver van ons af. De informatie over het schilderen van fresco’s en het verluchten van handschriften is een interessante toegift. Echo’s van Umberto Eco.

Mijn mening/ervaring: Dit boek is een schitterende kruising tussen een detective en een historische roman. De verschillende verhaallijnen en personen worden op een fantastische manier aan elkaar geknoopt. Diverse plotwendingen zetten je steeds weer op het verkeerde been. Een prachtige beschrijving van het middeleeuwse Italië zoals alleen Mary Hoffman dat kan.

Iets voor jou: Als je houdt van historie of detectives.

Niets voor jou: Als je een hekel hebt aan lezen.

Dit is het 80ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.