Uitgelezen 68: De gouden dolk – Thea Beckman

Titel: De gouden dolk
Schrijver: Thea Beckman
Jaar van uitgifte: 1982

Flaptekst:
Een oude vrouw voorspelt Jiri, een eenvoudige smidszoon, dat hij eens de eigenaar zal zijn van de beroemde Gouden Dolk. De dolk is het bezit van de heerser Nour-ed-Din, die de christelijke vorstendommen in Palestina bedreigt.
Na grote inspanningen bereikt Jiri het Heilige Land. Hij komt zelfs tegenover Nour-ed-Din te staan; maar niet als de christenheld, maar als krijgsgevangene, klaar om op de slavenmarkt verkocht te worden.
Is die voorspelling dan toch een grote vergissing?

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Jiri Rambor woont rustig met zijn familie in een dorp in Bourgondië en werkt in de smederij van zijn vader. Dan wordt bekend dat Bernard van Clairvaux met Pasen in Vézelay zal preken en namens de paus een oproep zal doen tot een nieuwe kruistocht.

In het dorp heerst grote opwinding want de onlangs overleden grootvader Rambor is lang geleden ook op kruistocht geweest en heeft daar spannende verhalen over verteld. Vooral het verhaal over de gouden dolk, die nu in handen is van de heerser van Aleppo Nour-ed-Din, heeft diepe indruk gemaakt op Jiri. Met een aantal familieleden gaan ze dan ook op weg om de beroemde abt te horen preken.
In Vézelay voorspelt een genezeres met voorspellende gaven, vrouw Cantal, Jiri de toekomst: ze ziet hem in een stad met hoge torens en gouden koepels én ze ziet hem met een prachtige gouden dolk in zijn handen. Dé gouden dolk, weet Jiri onmiddellijk. Als hij later door de heer van hun dorp aangewezen wordt voor de kruistocht gaat hij dan ook graag mee. Samen met zijn neef Arnold vertrekt hij richting het oosten; ook zijn broer Aycan wil vreselijk graag mee, maar moet achterblijven om in de smidse te helpen. Jiri komt er later pas achter dat hij van huis weggelopen is en zich bij de pelgrims aangesloten heeft.
Kou, hitte, ziekte, honger en dorst worden veel kruisvaarders fataal, tienduizenden sterven op weg naar Palestina. Jiri en zijn neef Arnold komen wél veilig aan in Antiochie, evenals Oda, een dienstmeisje van de koningin dat hij onderweg heeft leren kennen en op wie hij hevig verliefd is. Aycan heeft de kruisvaarders in Turkije verlaten om zich aan te sluiten bij de moslims, een feit waarover Jiri zich vreselijk schaamt.
Het avontuur gaat door: Jiri en Arnold trekken met het leger mee naar Jeruzalem en van daaruit naar Damascus, waar ze gevangen genomen worden. Ze worden verhandeld en komen als slaaf in het legerkamp van Nour-ed-Din terecht. Aycan blijkt inmiddels een geliefde dienaar van de heerser te zijn en hoewel hij vroeger niet goed met Jiri kon opschieten koopt hij de mannen toch vrij. Als Jiri voor de machtige man staat en de gouden dolk aan diens gordel ziet hangen, begrijpt hij dat de vrouw in Vézelay het bij het verkeerde eind had, nooit zal hij die dolk in handen krijgen.
Na talloze ontberingen komen de mannen terug in hun dorp. Al snel vinden ze het te stil, te rustig, te gewoon. Ze kunnen er na al die jaren niet meer wennen. Daarbij is het meisje van Arnold aan iemand anders uitgehuwelijkt en verlangt Jiri naar Oda. Als ze dan ook door een gouden dolk de kans krijgen hun leven een andere wending te geven, vertrekken ze naar Parijs.

Mijn mening/ervaring: Een heerlijk boek waarin Thea Beckman heel goed beschrijft wat een hel zo’n kruistocht eigenlijk was en hoe weinig de idealen van velen voorstelden.
Ik heb alleen één hele grote maar en dat is het laatste hoofdstuk: een slappe oplossing voor het raadsel van de gouden dolk, onwaarschijnlijk en ver gezocht.

Iets voor jou: Als je houd van geschiedenis of de boeken van Thea Beckman …

Niets voor jou: Als je jezelf te oud vind voor een boek bedoeld voor 13-15 jarige.

Dit is het 68ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.