Uitgelezen 115: Het Hercynische Woud – Simone van der Vlugt

Titel: Het Hercynische Woud
Schrijver: Simone van der V|lugt
Jaar van uitgifte: 2005

Flaptekst:
Het is de eerste eeuw voor Christus. De verkenner Rufus is tegen zijn zin met het Romeinse leger afgereisd naar het noorden. Daar belanden de troepen van Julius Ceasar in de uitgestrekte wouden van Germanië. Het doel is de Germaanse stammen zo snel mogelijk onder de voet te lopen, zoals ook met de Galliërs is gebeurd, maar dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn – de Romeinen stuiten op veel verzet van de Germanen.
Rufus hoopt dat alles snel achter de rug zal zijn, zodat hij kan terugkeren naar Romen. Maar dan gebeurt er iets waardoor zijn hoop om ooit nog naar Rome terug te gaan, voorgoed verdwijnt…

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Het leger van Caesar is op pad door het Hercynische woud. Het leger raakt in gevecht met de Germaanse stammen waardoor Rufus Varrus verdwaald raakt en een grote beer tegen komt.
Zijn paard steigert en rent weg. Rufus blijft alleen achter. Zes Germaanse mannen nemen hem gevangen. Zij brengen hem naar een Germaanse stam. Daar wordt hij als gevangene in een kooi gehouden. Hij wordt wel verzorgd, daarna wordt hij ondervraagd door het stamhoofd over Julius Caesar. Rufus vertelt elke dag wat over het Romeinse leger. Hij wordt een verrader. Zodra het stamhoofd Rufus vertrouwd laten ze hem uit de kooi. Rufus blijft er een tijdje hij voelt zich wel prettig en vertelt over zijn goede en slechte daden. Van het stamhoofd hoort Rufus dat de Germaanse stammen allemaal tegen elkaar oorlog voeren. Rufus geeft aan het stamhoofd het advies om als gezamenlijke Germaanse stammen tegen Caesar op te treden, willen ze wat bereiken.
Rufus gaat als een soort spion van de Germaanse stam op pad. In de buurt van het leger van Caesar wordt hij neergeslagen. Hij wordt naar Caesar gebracht en ondervraagd. Rufus vertelt over het leven van de stam waar hij geweest is, maar lang niet alles omdat hij zijn nieuwe vrienden niet in de steek wil laten. Rufus moet van Caesar de weg wijzen naar de stam van de Germanen waar hij geweest is. Hij doet alsof hij de weg niet goed weet, zodat de Germanen meer tijd hebben om zich voor te berijden op een gevecht met het Romeinse leger. Wanneer ze bij een groot heide veld komen vallen de Germanen het leger aan. Het is niet alleen de stam waar Rufus is geweest maar ook andere Germaanse stammen. De stammen winnen niet, maar zetten wel caesar stil, waardoor hij niet verder kan. Dit is de eerste keer van de vijand dat dit lukt. Rufus verdwijnt in het Hercynische woud en gaat terug naar de Germaanse stam. Daardoor zal hij nooit meer naar Rome kunnen terugkeren.

Mijn mening/ervaring: Dit boek laat zien dat Simone van der Vlugt prima uit de voeten kan met historische jeugdromans. Na het lezen van het boek(je) had ik wel een gevoel van teleurstelling, het verhaal had zoveel verder, dieper kunnen gaan. Gelukkig scheen Simone van der Vlugt er ook zo over te denken en is in 2009 een uitgebreidere versie van het boek gepubliceerd onder de naam De rode wolf.

Dit is het 115de deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.