Uitgelezen 133: Het meisje in de rode jas – Roma Ligocka

Titel: Het meisje in de rode jas
Schrijver: Roma Ligocka
Jaar van uitgifte: 2000

Flaptekst:
Hara naar is Roma Ligocka, geboren in het Poolse Krakau in 1938, het jaar dat in Duitsland de synagogen brandden.
Ze werd wereldberoemd door het einige fragment in kleur uit de film Schindler’s List : het kleine meisje in de rode jas dat angstig toekijkt hoe de Duitsers het getto van Krakau ontruimen.
Roma Ligocka en haar moeder weten te ontvluchten en zwerven rond. Met valse papieren en geblondeerd haar overleeft ze de Holocaust, evenals haar moeder en haar neer, de later cineast Roma Polanski. Na de bevrijding duurt de vreugde in Polen echter niet lang. Het Stalinistische regime komt aan de macht en Roma moet opnieuw vluchten, ditmaal met haar man. De pijnlijke herinneringen blijven haar achtervolgen en Roma valt regelmatig ten prooi aan depressies. Totdat ze zichzelf terugziet in de film en besluit haar ervaringen op papier te zetten.
In Het meisje in de rode jas maakt Roma Ligocka op indrukwekkende wijze duidelijk wat het betekende om joods te zijn onder Hitlers regime. Ondanks alles is het een hoopgevend boek, over de kunst om over verdriet heen te komen en te leven in de wereld van vandaag, zonder het verleden te ontkennen.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Pijnlijk eerlijk levensverhaal van een vrouw die na vijftig jaar terugkijkt naar de gevolgen van de Holocaust op haar persoonlijke leven: hoe zo’n heel klein kind de verschrikkingen van de oorlog beleefde. Maar ook het zwervende leven dat zij samen met haar man leidde onder het Stalinistische bewind, dat ze aanvankelijk als enthousiast lid van de communistische jeugdbeweging omarmde. Ze beschrijft hoe ze als kunstenares (schilderen, schrijven, theaterkostuums ontwerpen) succes heeft, maar telkens ten prooi valt aan depressies waarvan ze de oorzaak niet begrijpt, tot ze zichzelf in 1994 bij de premiere (waarvoor overlevenden van het getto van Krakau waren uitgenodigd) van de film ‘Schindler’s list’ terug ziet in bovengenoemd fragment . Onopgesmukt, boeiend verteld; ook interessant door de beschrijving van het kunstenaarsmilieu waarin de schrijfster verkeerde.

Mijn mening/ervaring: Het boek is mij niet tegengevallen maar eigenlijk gaat alleen de eerste helft van het verhaal over de oorlog. Het grootste gedeelte gaat over hoe Roma haar best doet alles te verwerken wat zij meegemaakt heeft. Waar ik op een gegeven moment wel genoeg van kreeg was het geleuter over Roman Polanski. Ik had soms het idee dat mevrouw
Ligocka ermee te koop loopt dat zij een beroemde neef heeft. Als ik een boek over Roman Polanski wil lezen koop ik dat wel.
Zodra Roma volwassen is wordt zij in mijn ogen een stuk minder sympathiek en gaat de vaart uit het verhaal.
Het boek suggereert dat Roma het meisje in in de verfilming van het boek van Thomas Keneally, terwijl dat meisje in de film als lijk wordt afgevoerd.
Ja, het is een indrukwekkend levensverhaal, maar het geeft mij het gevoel dat de schrijfster een graantje wil meepikken van het succes van Roman Polansky en de verfilming van Schindler’s List. Jammer.

Dit is het 133ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.