Uitgelezen 218: Gevangenis met een open deur – Jan Terlouw

Titel: Gevangenis met een open deur
Schrijver: Jan Terlouw
Jaar van uitgifte: 1986

Flaptekst:
Oud-commissaris Keizer maakt zich al jaren grote zorgen over de jongeren die zich aansluiten bij de sekte ‘The Living Souls’. Hij wil bewijzen dat de sekte misdadig is en hij vindt drie jongeren bereid om in de sekte te infiltreren. Lukt het ze om de sekteleider te ontmaskeren?

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

In het begin van het boek maken we kennis met de 17-jarige Celine die zich bij een sekte aansluit omdat het thuis slecht gaat en zij zich rot voelt. Ook maken we kennis met Aart Keizer, een is een gepensioneerd politiecommissaris, die toen hij nog niet gepensioneerd was ontdekte dat er iets niet klopte met de sekte van “The living Souls”. Maar destijds slaagde hij er niet in dit te bewijzen en de sekte te ontmaskeren. Maar nu wil hij het nog eens proberen samen met drie jongeren die opgewassen zijn tegen de sekte en de hersenspoelingen die men daar gebruikt worden waardoor de jongeren alles doen wat de sekteleider van hen verlangt.

De drie jongeren waarvan hij de hulp inroept zijn:
De 17-jarige Josje Duivenbode, zij is sterk en evenwichtig. Ooit heeft zij zo haar ouders na een scheiding weer bij elkaar gebracht.
De tweede is Valentijn de Boer, 19 jaar, hij is een paar jaar lang drugsverslaafde geweest. Hij heeft het talent voor een hele zaal te kunnen spreken, terwijl deze geboeid blijft en bovenal, hij is een enorme doorzetter.
De derde en laatste is Paul Ravenswaai. Hij is 17 jaar en hij heeft een sterk gevoel voor wat recht en onrecht is.

Aart Keizer laat de drie jongeren om de beurt in de sekte infiltreren, wat voor geen van de drie een probleem vormt. Na een enkele dagen moeten ze de inwijdingsperiode van drie dagen ondergaan. In die tijd wordt hen gezegd dat ze niks kunnen en dat ze slecht zijn. Wanneer dan de sekteleider komt en hen zegt dat als ze naar hem luisteren en doen wat hij zei, het wel allemaal wel weer goed zou komen.

Wanneer Josje op een dag wordt gevraagd om bij de sekte te komen wonen, gaat zij meteen akkoord, maar haar grootvader is daar tegen. Na lange tijd gaat ze dan toch, maar enkel op voorwaarde dat Paul mee gaan zou gaan. Alles lijkt goed te gaan, maar binnen de kortste keren ontdekt men in de sekte dat Josje de dochter van de ex-politiecommissaris is. Daarom zet iedereen in de sekte haar erg onder druk om zeker te zijn of ze het echt meent en indien dat niet zo is, willen ze haar onder hoge druk proberen te overtuigen.

Valentijn wordt al snel uit de sekte gesloten, zelf vermoed hij dat Josje of Paul hem verraden heeft, maar ze kunnen het niet gemakkelijk te weten komen, want Valentijn en Josje blijven in de sekte en komen niet zoals afgesproken elke avond naar een café in de buurt van de sekte. De ex-commissaris vindt dat de hele zaak uit de hand loopt, en wil zijn actie afblazen want hij vermoedt dat sekte veel te groot is om te ontmaskeren. Desondanks wil Valentijn wel doorgaan, want hij wil de jongeren niet aan hun lot over laten. Een tijd later blijkt dat Paul veranderd is en alles gelooft wat de sekteleider zegt en hij blijft bij de sekte. Intussen heeft Valentijn wel reeds contact gelegd met een meisje dat bij de sekte woont. Zo hoopt Valentijn toch nog meer informatie te krijgen over Josje zonder dat hij zelf enig gevaar loopt.

De medewerker van Aart Keizer, Leo Wagenaar, slaagt er na een paar dagen toch nog in Josje te bezoeken via het raam van de buurvrouw van de sekte en de dakgoot. De mensen van de sekte proberen met allerlei middelen haar klein te krijgen: ze moet hard werken en veel lezen over de sekte en maar weinig de kans om te slapen. Maar Josje is sterk en ze doorziet steeds de trucs van de sekteleider. Ze gelooft niet wat men haar verteld en Josje gaat zelfs samen met Leo Wagenaar de kamer van Willem de Vries binnen, wanneer hij er niet is. In diens kamer vinden ze een brandkast die ze enkel met een code kunnen openen. Later slaagt Josje erin om de code te ontcijferen via een briefje, dat ze aan Valentijn weet te geven waarop staat: “Op welke dag heeft de voorziener de sekte heeft opgezet”. Die boodschap gaf Valentijn aan Celine en deze las die vraag tijdens een toespraak. Op dat ogenblik zat Josje daar ook bij. Zij probeerde de datum als code van de brandkast en dat lukte. In die kast vond ze heel wat munten, die de sekteleider, van het geld dat de sekte bij elkaar had gekregen, gekocht had. Valentijn heeft een idee om de sekte te ontmaskeren en dit plan voeren ze ook. Valentijn en Leo gaan samen wanneer de sekteleider een toespraak houdt voor al de sekteleden, de kamer van hem binnen en halen daar alle munten uit de brandkast en gooien die, als er door Celine gevraagd word wat hij van geld vindt, naar beneden op het podium. Nadat hij probeerde de munten op te rapen vluchtte hij en is hij niet meer teruggekomen.

Nadat Willem de Vries vertrokken is gaat Valentijn op het podium staan en legt aan de verbijsterde sekteleden uit dat het verkeerd is om blindelings in een mens te geloven. Hierdoor is de macht van Willem de Vries beëindigd.

Dit is het 218e deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.