Uitgelezen 240: Stravaganza, Stad van Bloemen – Mary Hoffman

Titel: Stad van Bloemen
Ondertitel: Stravaganza
Schrijver: Mary Hoffman
Jaar van uitgifte: 2005

Flaptekst:
Sky’s moeder is aromatherapeute in Londen, maar door haar ziekte kan ze weinig doen. Als Sky met een parfumflesje in zijn hand in slaap valt, stravageert hij naar een andere tijd en komt hij terecht bij een monnik in Giglia, bij ons beter bekend als Florence. Daar leert hij over de vorige stravaganti en de bedreiging van de Chimici’s. In het hier en nu wordt hij iets gelukkiger, met zijn moeder gaat het beter, en hij leert Nicolas en Georgia (de hoofdpersonen uit Stad van sterren) kennen. Sky krijgt zelfs een vriendin, Alice. Terwijl het in Giglia intussen steeds gevaarlijker wordt, loopt de oude vete tussen de Chimici-familie en de Nuccifamilie hoog op. Alle stravaganti zullen nodig zijn om Arianne, de mooie duchessa van Bellezza, te beschermen. Vooral nu de groothertog nieuwe plannen voor haar heeft. Kan Sky ervoor zorgen dat de rust terugkeert in Talia? Parfum, gif, zwaardgevechten, juwelen, een duel en liefdesverhalen, dat is Stad van bloemen.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Stravaganza is een reeks boeken geschreven door de Britse kinderboekenauteur Mary Hoffman. De verhalen spelen zich af in Islington, een kleine stad in de buurt van Londen, en een aantal steden in het fictieve Talia. Het Italië van de renaissance heeft model gestaan voor deze fictieve wereld. Stravaganza zou oorspronkelijk een trilogie worden (bestaande uit Stad van Maskers, Stad van Sterren en Stad van Bloemen), maar na de eerste drie delen zijn er meer boeken verschenen: Stad van Geheimen, Stad van Schepen en Stad van Zwaarden.

Naast onze wereld is er nog een parallelle wereld, die echter zo’n 450 jaar achterloopt op de onze. Een speciaal genootschap van stravaganti (opgericht door Engelsman dr. William Dethridge nadat hij in de parallelle wereld strandde) reizen tussen Talia, dat sterk lijkt op ons zestiende-eeuwse Italië, en ons Engeland. Om van de ene naar de andere wereld te reizen heeft elke stravagante een persoonlijke talisman. Een aantal Londonse jongeren van Barnsbury Comprehensive School uit onze tijd krijgen bij toeval een talisman in handen en reizen in hun slaap naar verschillende steden in Talia. Daar komen ze voor grote gevaren te staan. De familie Di Chimici, van oudsher de grote vijand van de stravaganti, wil het geheim van het stravageren achterhalen om zo hun macht en rijkdom nog verder uit te breiden. Hiervoor gaan ze spionage, complotten en moord niet uit de weg. De stravaganti uit onze wereld moeten hun Taliaanse vrienden zien te helpen, maar tegelijkertijd voorkomen dat hun geheim in de handen van de Chimici’s valt.

Sky Meadows, een tiener wiens moeder herstellende is van CVS, is verlegen en teruggetrokken. Hij heeft het gevoel dat hij zijn moeder moet beschermen, en durft het meisje op wie hij een oogje heeft niets te vertellen. Dit komt gedeeltelijk door haar vrienden: een meisje met haar gestreept als een tijger, en een jongen die de schermkampioen van de school is. Dit alles verandert wanneer Sky een parfumflesje vindt en in slaap valt met het flesje in zijn hand. Hij wordt wakker in Giglia (de Taliaanse versie van Florence), waar de abt-apotheker en stravagante broeder Sulien op hem wacht. Sky, in Talia bekend als novice Celestino Pascoli, bevindt zich plotseling in een wereld vol kunst en intrige terwijl de Chimici’s zich voorbereiden op vier huwelijken. Bellezza’s jonge duchessa raakt wederom betrokken als zij uitgenodigd wordt door Gaetano di Chimici, één van de bruidegoms en een vriend van Arianna. Ze komt ook naar Giglia vanwege een beeld dat van haar gemaakt wordt door Giuditta Miele, een befaamde kunstenares en stravagante. Ondertussen bereikt de rivaliteit tussen de families Di Chimici en Nucci een hoogtepunt.
Luciano, Arianna, Georgia, Falco di Chimici (nu Nick Hertog, geadopteerde zoon van de Mulhollands) en andere belangrijke personages uit eerdere boeken keren terug.

Mijn mening/ervaring: Dit boek zou het einde zijn van de originele trilogie. Gelukkig zijn er hierna nog drie boeken verschenen.

Iets voor jou: Als je houdt van geschiedenis, fantasy of realistische boeken. Deze serie is een perfecte mix tussen hedden en verleden, realiteit en fantasie, spanning en romantiek.

Niets voor jou: Als je niet bereid bent de serie op de juiste volgorde te lezen..

Dit is het 240ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.