Uitgelezen 352: Smiley – Lotte Boot

Titel: Smiley
Ondertitel: Gebaseerd op een waargebeurd verhaal
Schrijver: Lotte Boot
Jaar van uitgifte: 2013

Flaptekst:
Smiley neemt je mee in een harde, gewelddadige wereld die weinig mensen kennen, maar die dichterbij is dan je denkt.

De Mexicaanse Julia is veertien als ze verliefd wordt op Dante, een lokale bendeleider van de StreetMaffia, de meest beruchte latinogang van Amerika. Bij haar homeboys en homegirls vindt Julia de familie die ze nooit heeft gehad.
Lid van de gang ben je voor het leven, maar wanneer het geweld meedogenlozer wordt, wil ze eruit. Julia besluit informant te worden voor de FBI. Tot ze onverwachts zwanger raakt, en haar dubbelrol tot een gevaarlijke confrontatie leidt.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

De veertienjarige Julia Flores Mendoza woont samen met haar vader en broertje Luis van zeven in een buitenwijk van de Amerikaanse hoofdstad Washington DC.
Haar moeder overleefde de lange zware reis van hun geboorteland Mexico naar het beloofde land: De Verenigde Staten van Amerika niet. Sindsdien werkt haar vader zich een slag in de rondte, hij werkt dag en nacht om zijn kinderen een beter leven te geven. Julia ontfermt zich over haar broertje, die verder niemand anders heeft en dat terwijl ze zelf nog een kind is.

Wanneer Julia op haar nieuwe school, Oakton Highschool bevriend raakt met de vijftienjarige uitbundige Ana, komt zij voor het eerst in aanraking met de straatbende StreetMaffia. Binnen no time wordt ze het vriendinnetje van de zesentwintigjarige bendeleider Dante. Ze wordt ingejumpt en treedt toe tot SM-11. Dante maakt misbruik van haar kwetsbaarheid en heeft haar binnen de korte keren helemaal in zijn greep.

Julia raakt steeds meer en meer verwijderd van haar familie, haar homeboys en homegirls zijn haar nieuwe familie. Ze zakt steeds verder weg in de keiharde wereld van SM-11 vol drugs, drank en geweld. Ze kan met moeite haar hoofd boven water houden en weet niet hoe lang ze dit nog vol kan houden?

Ze had het zich allemaal zo anders voorgesteld, ze voelt zich steeds minder veilig en wordt steeds angstiger. De bendeoorlog is in volle gang losgebarsten, de confrontaties worden steeds heviger en het geweld wordt steeds gruwelijker. Waar is ze in beland? De twijfel slaat steeds harder toe, wil ze dit allemaal wel? Julia droomt van een ander beter leven.
Er is echter één grote maar; bendelid ben je niet voor even maar voor de rest van je leven!

Gangdetective Vince Gomer biedt haar een uitweg als informant voor de FBI. Als ze uit de SM-11 wilde stappen, zou dit het moment zijn, haar kans op een normale toekomst. De tijd om te kiezen is aangebroken, maak Julia gebruik van het aanbod van de FBI en keert zij haar homies de rug toe? Weet Julia uit de klauwen van SM-11 te ontsnappen?

Smiley heeft echt bestaan. Ze heette Brenda Paz, was lid van de beruchte Salvadoraanse gans MS-13 en werd in 2003 dood aangetroffen op een rivieroever in de Amerikaanse staat Virginia. Twee van haar moordernaars kregen levenlange gevangenisstraffen. ‘Dante’werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, ondanks sterke aanwijzingen dat hij opdracht had gegeven tot de moord. Toch zit ook hij de rest van zijn leven achter tralies: dankzij de gedetailleerde informatie die Brenda Paz de politie en FBI gaf, konden hij en een andere belangrijke bendeleider worden opgepakt en veroordeeld.

Mijn mening/ervaring: Het verhaal is hard, rauw en gewelddadig, dat maakt het juist zo echt. Het boek is geschreven als Young Adult en leest daardoor heel vlot en makkelijk, maar is zeker ook voor volwassenen heel mooi om te lezen. Als volwassene zou je naar hoofdpersoon Julia willen schreeuwen dat ze het niet moet doen. Dat ze naïef is. Dat het allemaal leugens zijn. Dat het niet zo is als zij denkt dat het is. Dat ze nog lang niet volwassen is. Je wilt haar tegenhouden en beschermen.

Dit is het 352ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Eén gedachte over “Uitgelezen 352: Smiley – Lotte Boot

  • 6 september 2015 om 11:27
    Permalink

    Ik heb het boek in een ruk uitgelezen, maar vaak ergerde ik me ook in zekere zin. Om de keuzes die ze maakt.. ik dacht vaak.. niet doen, niet doen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.