Noorwegen 2016 (2)

In juni/juli van 2016 reisden we ruim drie weken met een camper door Noorwegen. Vanaf Kristiansand in het zuiden via de fjordenkust naar Kristiansund en dan weer terug naar het zuiden. In een aantal logs zal ik verslag doen van deze reis. Vandaag deel 2.

Donderdag 23 juni
Reisafstand vandaag: 249 km
Reisafstand totaal: 1410 km

Gele stippen markeren de wandelroute bij Lindesnes

Het is na achten als we wakker worden. Na een douche en ontbijt lozen we het afvalwater (en vullen het schone water aan) en vertrekken we van de camping.
We rijden door Søgne en volgen dan de secundaire weg ten zuiden van de E39 (langs “de kust”) naar Mandal. De route brengt ons verder naar Lindesnes, het meest zuidelijke puntje van het Noorse vaste land.
Hier lopen we een route (gele stippen) over de rotsen langs de kust. In zo’n anderhalf uur klauteren we zo’n 3 kilometer over de rotsen. Op de weg terug naar de camper begint het te regenen.
De parkeerplaats hier fungeert ook als kampeerplaats, maar we vinden het eigenlijk te vroeg op de dag om al te settelen. We rijden daarom verder in noordwestelijke richting.
Door een foute instelling van de tomtom (vermijdt tolwegen altijd) rijden we onbedoeld een mooie route. We bekijken de camping bij Feda en trekken allebei dezelfde conclusie “dit niet”. Ons alternatief is de picknickplaats bij Sira (Sira Rasteplass). Dat blijkt een mooi plekje, maar is helaas al in gebruik voor de dorpsbarbecue. De eerstvolgende camping ligt op ruim een uur rijden (en het is inmiddels bijna 7 uur).
We besluiten een kleine weg op te gaan op zoek naar een plekje om ‘wild’ te kamperen.
De eerste weg is hopeloos en we besluiten dan ook om terug te rijden naar de weg die we eerder vandaag onbedoeld reden. Ook dit is nog bijna anderhalf uur rijden en voor we dat echt gaan doen slaan we nog even af de grindweg op naar Lende. Na 500 meter is het raak. Een vierkant stuk grind met uitzicht over de rivier. Dit wordt onze plek voor de nacht!

Vrijdag 24 juni
Reisafstand vandaag: 144 km
Reisafstand totaal: 1554 km

Campeerplek bij de rivier langs de weg naar Lende

Om half zeven komt de eerste trein over de spoorbrug over de rivier. Om acht uur zijn we echt wakker.
Na het ontbijt rijden we naar Flekkefjord om boodschappen te doen voor de komende dagen. We wandelen het stadje nog even door en rijden daarna via de 44 verder.
Even voor Sogndal slingert de weg langs de Jøssingfjord. De huisjes hier dateren van vóór 1700 en zijn onder beschutting van de overhangende bergwand (Helleren) gebouwd.

Bij Egersund bekijken we de Fotlandsfossen (en naast gelegen zalmtrap).
We vervolgen de weg en bekijken een paar campings (Nee, nee en een parkeerverbod), om op een grindpad richting het strand te parkeren.
Het grootste deel van de dag heeft het geregend, maar tegen de tijd dat de camper op zijn plek staat is het droog. We lopen even het strand op en koken daarna in de camper voor we ons klaar maken voor een nieuwe nacht.

Jøssingfjord. De huisjes hier dateren van vóór 1700 en zijn onder beschutting van de overhangende bergwand (Helleren) gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.