Noorwegen 2016 (5)

In juni/juli van 2016 reisden we ruim drie weken met een camper door Noorwegen. Vanaf Kristiansand in het zuiden via de fjordenkust naar Kristiansund en dan weer terug naar het zuiden. In een aantal logs zal ik verslag doen van deze reis. Vandaag deel 5.

Donderdag 30 juni
Reisafstand vandaag: 207 km
Reisafstand totaal: 2498 km

De camping van afgelopen nacht lag onder de Gletsjer Folgefonna, vanaf de camping hebben we zicht op de Bandhusbreen. We kijken of we dichter in de buurt kunnen komen, maar door het weer (regen) en de afstand (4 uur lopen) is dat niet te doen.
We volgen de weg (551) verder en bekijken de Furebergsfossen (waterval), we keren om en volgen de Hordangerfjord (weg 500) tot aan Utne en verder naar Odda.

Furebergsfossen is een waterval bij de Maurangsfjorden in de provincie Hordaland in Noorwegen.
Het water van de rivier Furebergselva valt over een lengte van 150 meter omlaag en eindigt in de Maurangsfjorden. Vanaf de brug over de waterval is alleen het onderste gedeelte van de waterval zichtbaar welke ongeveer 80 meter hoog is. De breedte van de waterval is ongeveer 70 meter waarmee de Furebergsfossen na de Aednafossen de op 1 na breedste waterval is van Hordaland.
De Furebergsfossen wordt gevoed met smeltwater van de gletsjer Folgefonna. Bij een warme periode in het voorjaar of in de zomer neemt de hoeveelheid smeltwater toe, wat resulteert in een zeer krachtige waterval.

Vanaf Odda volgen we de 13 (waar we wegens wegaanleg een uur stil staan tot de weg weer open gaat) die overgaat in weg 7. Net voorbij Brimnes vinden we op de oude weg (de nieuwe voert door een tunnel) een plekje bij een waterval aan het water om de nacht te door te brengen.

Vrijdag 01 juli
Reisafstand vandaag: 181 km
Reisafstand totaal: 2670 km

Het is half 10 als we weer onderweg zijn. Eerste verder de ‘7’ af naar het oosten om de Vøringfossen te bekijken, die niet echt fotogeniek is op dit moment.
We volgen de weg terug tot Eidfjord, waar we boodschappen doen voor de komende dagen. We gaan verder over Riksvegen 7 tot Bú waar we via een tunnel met ondergrondse rotonde en een brug het fjord oversteken om nogmaals via een tunnel (en rotonde) in westelijke richting verder te gaan.

Steinsdalsfossen (ook bekend als Øvsthusfossen of Øfsthusfossen) is een waterval in Noorwegen, twee kilometer ten westen van Norheimsund in de gemeente Kvam (Hordaland).
De waterval is 50 meter hoog en is een populaire toeristenbestemming, vooral omdat het mogelijk is onder de waterval door te lopen zonder nat te worden.
Keizer Wilhelm II van Duitsland bezocht de waterval elke zomer (met uitzondering van twee jaren) van 1889 tot het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914.

Bij de Steinsdalfossen stoppen we om onder de waterval door te kunnen wandelen. Vanaf Trengereid volgen we de 16 richting Bergen. Onderweg kijken we voor kleine weggetjes om wellicht een overnachtingsplek te kunnen vinden.
Bij Garnes slagen we. We staan in de buurt van een oud station. Het blijkt het startpunt te zijn voor een stoomtrein die zondags rijdt. Het plan is om morgen Bergen te bezoeken en dan zondag deze stoomtrein te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.