Noorwegen 2016 (9)

In juni/juli van 2016 reisden we ruim drie weken met een camper door Noorwegen. Vanaf Kristiansand in het zuiden via de fjordenkust naar Kristiansund en dan weer terug naar het zuiden. In een aantal logs zal ik verslag doen van deze reis. Vandaag deel 9.

Zaterdag 09 juli
Reisafstand vandaag: 190 km
Reisafstand totaal: 3722 km
Terwijl het gisteren droog gebleven is, is het vannacht weer gaan regenen. Rond tien uur verlaten we de camping (nadat we het afvalwater geloosd hebben).
Vanaf Bud volgen we de kust over de zogenaamde Atlanterhavsveien tot aan Kristiansund. Hier pikken we de 70 op richting Oppdal.
Aan de Tingvollfjorden (ons laatste fjord) vinden we al vroeg in de middag een plaatsje om te overnachten.

De Atlantische weg (Noors: Atlanterhavsveien) is een deel van de Fylkesvei 64 (Provinciale weg 64) in de provincie Møre og Romsdal in het westen van Noorwegen.
De weg verbindt de eilanden van Averøy tot Vevang en Eide naar het vasteland naar Kristiansund en Molde. Men begon op 1 augustus 1983 met de werkzaamheden tot de opening op 7 juli 1989. Gedurende die tijd waren er 12 orkanen in het gebied. De weg is 8.3 kilometer lang gaat over diverse eilanden en de scherenkust. Er zijn acht bruggen.

Maandag 11 juli
Reisafstand vandaag: 260 km
Reisafstand totaal: 4489 km

Al voor zevenen worden de wakker door de schapen (meer precies, door de bellen aan de halsbanden van de schapen). We ontbijten vandaag met pannenkoeken.

Nieuwsgierige schapen rond de camper

Via Hokksund rijden we naar Rjukan. Het dorpje ligt in een smal dal. Van september tot en maart is Rjukan volledig omringd door de schaduw van de omliggende bergen. De zon bereikt in die periode het dorp niet. Boven op de berg zijn sinds het najaar van 2013 spiegels geplaatst zodat het zonlicht teruggekaatst wordt in het dorp. Het idee van de spiegels ontstond al 100 jaar geleden, maar dit bleek toen te technisch en te duur om te plaatsen.
Helaas is het weer niet goed genoeg (regen en laaghangende bewolking) om de Krossobanen of Gaustabanen te gebruiken.
We rijden met de camper de pas over en zakken verder af in zuidelijke richting. In de buurt van Notodden overnachten we.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.