Noorwegen 2016 (10)

In juni/juli van 2016 reisden we ruim drie weken met een camper door Noorwegen. Vanaf Kristiansand in het zuiden via de fjordenkust naar Kristiansund en dan weer terug naar het zuiden. In een aantal logs zal ik verslag doen van deze reis. Vandaag het 10e en laatste deel.

Dinsdag 12 juli
Reisafstand vandaag: 87 km
Reisafstand totaal: 4576km
Vandaag gaan we kijken bij het Telemark Kanaal. We rijden naar Ulefoss waar we de sluizen bekijken (10,7 meter verval, 3 kamers) voor we stroomopwaarts naar Eidsfoss (10m, 2 kamers) en Vrangfoss (23m, 5 kamers) gaan. Ook bij Lunde en Hogga kijken we even rond.

Het Telemarkkanaal (Telemarkskanalen) in Noorwegen bestaat uit twee kanalen, waarvan het Norsjø-Skienkanaal met sluizen in Skien en Løveid, gebouwd in 1854 tot 1861, het oudste is van de twee kanalen. Het Telemarkskanaal heeft 18 sluizen en is 105 km lang en heeft een hoogteverschil van 72 meter. De grootste sluis is in Vrangfoss met vijf kamers en een hoogteverschil van 23 meter.

Na een toertje door de omgeving kiezen we ons plekje uit voor de nacht. We eindigen aan het kanaal tussen Eidsfoss en Vrangfoss.
Morgen rijden we naar Langesund voor de ferry naar Denemarken.

Camperen aan het Telemark kanaal tussen Eidsfoss en Vrangfoss.

Woensdag 13 juli
Reisafstand vandaag: 238 km
Reisafstand totaal: 4814 km
Het is 8:20 uur als de wekker gaat. Na het ontbijt ruiden we nogmaals naar de sluizen bij Vrangfoss, omdat daar sanitaire voorzieningen (toiletten én douche) zijn.
Na een douche rijden we naar Ulefoss voor het dumppunt. In zo’n vijf kwartier rijden we naar Langesund waar we veel te vroeg zijn. We duiken een winkelcentrum in voor (hopelijk) wifi en om onze laatste kronen uit te geven. Een uur later stappen we weer in de camper voor het laatste stukje tot de ferryterminal. We zijn er rond 13:00 uur, keurig op tijd…
… voor de boot van morgen!
We blijken pas voor morgen de boot geboekt te hebben en zijn nu een dag te vroeg in de haven.
Omboeken kost geld en dan hebben we niet de garantie dat we met de ferry vandaag mee kunnen. We komen morgen wel terug.
We doen boodschappen en zakken langs de kust af. Na een uurtje hebben we nog geen zee gezien maar staan we wel op een plekje om te overnachten.
We lezen wat en besluiten twee uur later alsnog naar onze plek bij het kanaal terug te rijden. Vanaf hier of daar is de reistijd tot de pont gelijk, maar bij het kanaal stonden we veel stiller.
Na anderhalf uur rijden blijkt ons oude plekje nog beschikbaar en brengen we nog een nacht door in Noorwegen.

Donderdag 14 juli
Reisafstand vandaag: 558 km
Reisafstand totaal: 5372km
De dag begint met ontbijten en afwassen. Tenslotte rijden we nogmaals naar de sluizen van Vrangfoss om het laatste uur te doden.
We rijden weer naar Langesund en kunnen nu zonder problemen inchecken.

De camper eindigt in het ruim bij de vrachtwagens, zelf zitten we in de lounge op dek 7.
De overtocht verloopt rustig en ondanks de tien minuten vertraging bij vertrek komen we om zeven uur aan in Denemarken.
Ons originele plan was om onze camping van de heenreis op te zoeken en dan morgen te gaan rijden. Beiden voelen we ons echter dusdanig goed dat we nu gaan rijden en wel zien tot waar we komen…

Vrijdag 15 juli
Reisafstand vandaag: 548 km
Reisafstand totaal: 5920 km
We halen de nacht door en het is 5:40 uur als we thuis aankomen. Om zes uur liggen we in bed. Het leeghalen van de camper komt later wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.