Uitgelezen 131: De meisjeskijker – Bert van der Veer

Titel: De meisjeskijker
Schrijver: Bert van der Veer
Jaar van uitgifte: 2009

Flaptekst:
Meneer Braun heeft zich teruggetrokken op het Caribische eiland Nevis, waar hij het geluk zoekt in de routine van lezen, eten en kijken naar meisjes. Dat kijken naar meisjes en ze vastleggen in tekeningen is een fascinatie die zijn leven domineert.

Dan wordt op Nevis een jonge vrouw vermoord. Meneer Braun ontdekt dat hij een paranormale gave bezit: hij ziet en beleeft de moorden door de ogen van het slachtoffer. Zijn leven raakt verstoord door deze gruwelijke beelden.

Ze staan in schril contrast met de onschuld van de jonge meisjes die overdag zijn ogen balsemen. Om ervan af te komen legt hij de beelden in nachtelijke tekeningen vast op papier. Vanaf dat moment is er ineens veel interesse voor het leven van Meneer Braun…

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Fragment
‘Het tekentalent van meneer Braun bleef voor zijn alerte leerlingen niet lang verborgen. Van elke leerling uit zijn klas schetste hij een portret, nu niet langer met potlood op een schrijfblok, maar met houtskool op zwaar geschept papier. En al die portretten gaf hij weg.
De meisjes die zijn leven met hun schoonheid draaglijk maakten, tekende hij echter twee keer. En zo verzamelde hij per schooljaar soms één, soms twee, soms vijf portretten. Met de onschuldige schoonheid in die tekeningen kon meneer Braun de aanval openen op de gruwelbeelden uit zijn nachtmerries; de portretten van de jonge meisjes vormden het tegengewicht, het contrapunt.’

Mijn mening/ervaring: Dit boek staat bekend als het beste boek van Bert van der Veer. In dat geval hoef ik de rest zeker niet te schrijven. Zwak verhaal, matig plot.

Dit is het 131ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.