Uitgelezen 190: Mathilda – Roald Dahl

Titel: Mathilda
Schrijver: Roald Dahl
Jaar van uitgifte: 1988

Flaptekst:
Mathilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje, dat geweldig goed kan leren. Maar haar vader en moeder behandelen haar als een onderkruipsel, niet als een dochter. Ze vinden haar maar een lastig persoontje, dat ze dulden totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg.
Mathilda kon praten als een volwassene toens ze anderhalf was, lezen met drie, en al vóór ze vijf jaar was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers zoals Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck, en toch vinden haar ouders haar alleen maar een lastpost.
Mathilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Mathilde dat ze iets kan wat niemand kan.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Matilda is een jong, slim meisje van vijf jaar en 7 maanden dat erg van lezen houdt. Haar ouders, meneer en mevrouw Wurmhout, houden zich niet met Matilda bezig maar meer met televisiekijken en het belazeren van mensen. Matilda’s vader is een oplichter die tweedehands auto’s verkoopt voor een veel te hoge prijs. Haar moeder is een geblondeerde verwende vrouw die alleen maar televisie kijkt. Ze zijn niet trots op hun slimme dochter, maar vinden haar maar vervelend en betweterig. Haar broer Michiel krijgt alle aandacht, en haar vader probeert hem te leren hoe hij later ook mensen kan oplichten.
Matilda besluit hen, en dan met name haar vader, te straffen en hem betaald te zetten van wat hij allemaal tegen Matilda heeft gedaan in het verleden. Dit doet ze door streken met haar vader uit te halen, een streek voor iedere keer dat haar vader gemeen tegen haar is. Zo doet ze secondelijm op zijn hoed waardoor hij die niet afkrijgt, en verwisselt ze zijn haargel met haar moeders blondeermiddel. Dit heeft inderdaad ten gevolge dat hij zich iets beter gedraagt.
Als ze naar de basisschool gaat, ontdekt haar schooljuf dat Matilda hoogbegaafd is. Ze sluit een bijzondere vriendschap met juf Engel, die net als de kinderen erg bang is voor het schoolhoofd, Agatha Bulstronk, het vreselijkste schoolhoofd ooit, dat kinderen haat. Juf Bulstronk is Olympisch kampioen kogelstoten en demonstreert dit regelmatig met kinderen. Bulstronks favoriete straf voor kinderen is opsluiting in het Stikhok: een smalle kast met spijkers en glasscherven aan de binnenkant. De kast is ongeveer 30 bij 30 centimeter, dus wie in de kast is opgesloten kan vanwege de scherpe spijkers en scherven slechts stijf rechtop staan zo lang de straf duurt, 2 of soms wel 24 uur.
Iedere week komt juf Bulstronk een uur lesgeven aan Matilda’s klas waar ze met terreur regeert. Bovendien komt Matilda erachter dat juf Bulstronk de tante is van juf Engel en het huis en salaris van juf Engel heeft ingepikt.
Juf Engel probeert Matilda in een hogere klas te plaatsen, maar Bulstronk wil daar niks van weten. Matilda moet noodgedwongen in de eerste klas blijven waar ze zich doodverveelt. Hierdoor kan haar mentale energie geen uitweg vinden en ontwikkelt ze een telekinetische gave. Matilda besluit om deze gave te gebruiken om juf Bulstronk te verslaan, wat uiteindelijk ook lukt: ze laat Bulstronk denken dat de geest van de vader van Juf Engel (waarvan sterk gesuggereerd wordt dat Bulstronk hem vermoord heeft) terug is gekomen om zich te wreken indien Bulstronk juf Engel niet haar geld en huis teruggeeft en de school voorgoed verlaat.
Matilda’s ouders besluiten uiteindelijk het land te verlaten omdat de grond Matilda’s vader wat te heet onder de voeten wordt. Ze hebben nooit veel om Matilda gegeven en laten toe dat zij bij juf Engel gaat inwonen.

In 1996 verfilmd.

Dit is het 190ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.