Uitgelezen 194: Vlammen – Suzanne Collins

Titel: Vlammen
Schrijver: Suzanne Collins
Jaar van uitgifte: 2011

Flaptekst:
Katniss Everdeen heeft meer geluk gehad dan ze ooit had durven dromen. Samen met Peeta Mallark heeft ze de roemruchte Hongerspelen gewonnen, ook al schrijven de regels voor dat er maar één winnaar levend uit de arena komt. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool en door haar heldenrol in de arena is Katniss onbedoeld het boegbeeld van deze naderende revolutie geworden.
Als president Snow haar persoonlijk verantwoordelijk stelt voor het temperen van de onrust, raakt Katniss verstrikt in een angstaanjagend politiek web. Om iedereen van wie ze houdt te beschermen, moet ze de wereld ervan overtuigen dat haar gedeelde overwinning geen daad van rebellie maar van ware liefde voor Peeta was. Maar Katniss beseft niet alleen dat haar hart eigenlijk aan iemand anders toebehoort, ze begint ook te twijfelen of ze het vuur van de revolutie eigenlijk wel wil doven…

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Vlammen, het vervolg op De Hongerspelen, is wederom een boek om je vingers bij af te likken. Suzanne Collins is bezig aan een geweldige serie boeken waarbij de eerste twee delen op een onvoorstelbaar hoog niveau staan. Net als De Hongerspelen bevat Vlammen weer alles wat het lezen van boeken tot zo’n prachtige bezigheid maakt. Je gaat volledig op in het verhaal, tijd en omgeving verliezen hun betekenis en de wereld van de jonge Katniss Everdeen is het enige dat nog telt. Op voorhand denk je dat Vlammen alleen maar kan tegenvallen, aangezien je normaal gesproken niet verwacht dat het enorme niveau van het eerste boek geëvenaard kan worden. En de eerste pagina’s van het vervolg gaan inderdaad wat moeizaam, alsof Collins nog een beetje moet warmdraaien. Maar als ze eenmaal op gang komt is het weer op volle kracht vooruit en weet de auteur je volledig te verrassen. Het verhaal gaat weliswaar de kant op die je ook had verwacht na het dichtslaan van het eerste deel, maar voorspelbaar is het geen enkel moment. Want Collins slaat steeds weer een nieuwe zijweg in en weet uiteindelijk hele nieuwe ingrediënten aan het verhaal toe te voegen.
Aan het eind van het eerste deel hebben Katniss Everdeen en haar medestrijder Peeta Mellark de jaarlijkse Hongerspelen gewonnen. Maar ze hebben de overwinning behaald in weerwil van het Capitool en de wrede regels die er gelden. Katniss en Peeta zouden dolgelukkig moeten zijn, want ze zijn voor de rest van hun leven zeker van roem en rijkdom voor henzelf en hun familie. Maar er gaan geruchten over een opstand in verschillende districten. Tot hun schrik worden Katniss en Peeta door hun overwinning het symbool van die opstand. Het Capitool is kwaad en de president lijkt uit op wraak. Maar Katniss heeft nog andere problemen aan haar hoofd, want haar beste vriend Gale is inmiddels aan het werk gezet in de gevaarlijke mijnen van het twaalfde district. Dezelfde mijnen waar jaren geleden haar vader is overleden na een verwoestende ontploffing.
De serie van Suzanne Collins is geschreven voor de jeugd van twaalf jaar en ouder maar is absoluut ook geschikt voor volwassenen. Het bevat een vleugje fantasy maar is vooral een zeer spannend verhaal met zeer overtuigende personages. De emoties spatten bijna letterlijk van het papier af en het kost volstrekt geen moeite om grote sympathie te voelen voor de hoofdrolspelers. Het is een klassiek verhaal van goed tegen kwaad, waarbij Suzanne Collins haar lezers regelmatig confronteert met het feit dat bij iedere opstand en/of oorlog niet alleen de slechteriken komen te overlijden. En duidelijk maakt dat echte helden vaak niet als dusdanig worden geboren maar in tijden van crisis een natuurlijk leiderschap bezitten en hun eigen angst het best voor anderen verborgen weten te houden.
Vlammen is net als Hongerspelen een leeservaring om niet snel te vergeten. Het boeit van begin tot eind en laat je ook daarna niet meer los.

Mijn mening/ervaring: Dit boek is spannend, beklemmend en een echte pageturner. Tijdens het lezen van de serie kwam vaak de gedachte bij me op “dit zou een prima film kunnen zijn”. Gelukkig is ook dit boek geweldig verfilmd.

Dit is het 194ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.