Uitgelezen 14: Het stenen bruidsbed – Harry Mulisch

Titel: Het stenen bruidsbed
Schrijver: Harry Mulisch
Jaar van uitgifte: 1959

Flaptekst:
De Amerikaans Norman Corinth gaat voor een tandartsencongres terug naar de dan Oost – Duitse stad Dresden. Het is geen willekeurige Amerikaan in een willekeurige stad: ze hebben iets met elkaar te maken, de stad en deze man.

Corinth heeft in zijn bommenwerper Dresden vernietigd en vernietigde daarmee zichzelf. Hij ontmoet een Duitse vrouw met wie hij een kortstondige verhouding heeft. Opnieuw verovert hij, en verlaat hij. Het stenen bruidsbed (1959) beleefde meer dan veertig drukken en behoort tot de belangrijkste werken uit de naoorlogse literatuur.

Het is een klassiek voorbeeld van navolging en wedijver en geldt na vijftig jaar nog steeds als een van de beste romans uit Mulisch’ indrukwekkende oeuvre.
Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

NBD|Biblion recensie

De Amerikaan Norman Corinth gaat in de jaren vijftig naar een tandartsencongres in de door hem in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde stad Dresden. Het mismaakte gezicht van Corinth is een tastbare aanwijzing voor de verdierlijking van de mens. Het verleden in de vorm van de klassieke Oudheid en de Tweede Wereldoorlog speelt een dominerende rol in de verhouding die Corinth opbouwt met z’n gastvrouw Hella. De structuur van ‘Het stenen bruidsbed’ is gecompliceerd, te meer door de symbolische betekenis van de reien die analoog met de Ilias van Homerus ingepast zijn. In het uitgebreide oeuvre van Mulisch is deze roman uit 1959 een hoogtepunt; er zijn thema’s in verwerkt die steeds weer opduiken, b.v. de aporie van Zeno over de hardloopwedstrijd tussen Achilles en het schildpad.

Mijn mening/ervaring: Dit boek staat bekend als een van de beste van Harry Mulisch, persoonlijk vind ik “de aanslag” of “de ontdekking van de hemel” beter én indrukwekkender. Ook dit boek staat weer bol van de symboliek. Mulisch maakt verschillende vergelijkingen/verwijzingen naar de griekse oudheid.

Iets voor jou: Als je al meer boeken van Harry Mulisch met plezier gelezen hebt.
Niets voor jou: Als je een boek móet lezen voor je examen. In dat geval zou ik een ander boek kiezen.

Dit is het veertiende deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.