Uitgelezen 65: Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman

Titel: Kruistocht in spijkerbroek
Schrijver: Thea Beckman
Jaar van uitgifte: 1971

Flaptekst (afhankelijk van de versie):
De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. En het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet Dolf nu voor altijd in 1212 blijven?
of:
In 1212 vertrekt vanuit Keulen een Kinderkruistocht om het Heilige Land te bevrijden van de Saracenen. Op weg naar het zuiden sluiten zich steeds meer gelovige – en vooral goedgelovige – verschoppelingen bij het aan. Het leger groeit tot zo’n 10.000 kinderen, vaak blootsvoets, verstoten en hongerig. Ze trekken langs de Rijn, door het Zwarte Woud en de Alpen over.
Thea Beckman beschrijft deze ongelooflijke episode uit de geschiedenis vanuit het perspectief van Dolf, een jongen uit de twintigste eeuw die per ongeluk is terecht gekomen bij dit onafzienbare leger van kinderen die hopen op een beter leven in het Heilige land.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Mijn mening/ervaring: Als er één historische jeugdroman is in het Nederlandse taalgebied dat een blijvende impressie heeft nagelaten, dan is het wel Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Hoofdpersoon Rudolf Wega is een gewone jongen in de twintigste eeuw, die dankzij zijn vader een kijkje mag nemen in het laboratorium van dr. Simiak. Deze wetenschapper heeft een materie-transmitter gebouwd, waarmee hij in de tijd kan reizen. Het apparaat is geschikt om een mens naar een andere tijd over te brengen en terug te halen. Dat terughalen is nog het probleem en daarom is het niet geprobeerd. Rudolf wil de kans wagen en weet de grote wetenschapper zover te krijgen hem naar de Middeleeuwen te zenden. Maar het gaat mis. Rudolf komt op een andere plek uit dan hij dacht en op het moment dat hij naar de twintigste eeuw moet terugkeren, gaat het mis. Hij strandt in de dertiende eeuw en wordt getuige van de kinderkruistocht. Onder leiding van de herdersjongen Nicolaas, die een visioen zou hebben gehad om Jeruzalem van de Saracenen te bevrijden, zijn duizenden kinderen op weg gegaan. Rudolf sluit zich bij hen aan uit puur mededogen met de kinderen en de barre omstandigheden waaronder deze eindeloze stoet voortsjokt.

Rudolf, de gewone jongen in spijkerbroek uit de twintigste eeuw, is een buitengewone jongen in de dertiende eeuw. Obstakel na obstakel moet hij overwinnen. Dankzij zijn organisatorische talenten weet hij de stoet bij elkaar te houden, voor voedsel te zorgen en vijanden te overwinnen. Soms heeft hij wel erg veel verstand van zaken, zoals van de bestrijding van ziekten en de formule om buskruit te maken. Ondertussen weet hij dat de kruistocht op niets zal uitlopen, want de monniken die Nicolaas begeleiden willen over de Alpen naar Genua. Daar zal de zee opensplijten zodat de kinderen naar Jeruzalem kunnen lopen. Rudolf weet dat aan de andere kant van de zee bij Genua de stad Jeruzalem niet ligt. Hij vermoedt dat de kinderen een groot onheil wacht. Kan hij hen daarvoor behoeden?

Kruistocht in spijkerbroek is een spannende historische roman die meer is dan alleen een verhaal. Het moderne wereldbeeld waarin voor geloof nauwelijks ruimte is, botst met het middeleeuwse wereldbeeld. Rudolf kijkt zijn ogen uit en begrijpt weinig van de middeleeuwers. Maar met elke stap op weg naar het beloofde land krijgt hij meer begrip en waardering voor de kinderen om hem heen. Zij kennen waarden die men in zijn eeuw vergeten lijkt te zijn. Uiteindelijk is het de liefde die het kwaad overwint.

Wat Thea Beckman in dit boek schrijft, is niet allemaal fantasie. Er heeft zich in de dertiende eeuw een kruistocht onder leiding van een herdersjongen Nicolaas plaatsgevonden. Die tocht leidde ook over de Alpen naar Genua. Die historische basis maakt dit verhaal alleen maar fascinerender. Hoe het in de dertiende eeuw allemaal echt gegaan is, is onzeker. Wat wel zeker is, is dat Beckman een Gouden Griffel voor Kruistocht in spijkerbroek won, evenals de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Een verdiende erkenning voor dit boek dat een blijvende indruk nalaat.

Dit is het 65ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.