Uitgelezen 91: Triomf van de verschroeide aarde – Thea Beckman

Titel: Triomf van de verschroeide aarde
Schrijver: Thea Beckman
Jaar van uitgifte: 1977

Flaptekst:
Triomf van de verschroeide aarde
Matthis is met z’n zestien jaar niet zo’n geweldig soldaat; maar als heraut en secretaris van de ongeletterde held van Bretagne, Bertrand du Guesclin, staat hij zijn mannetje. Veel durf, maar ook veel humor komt boven bij dit moedige verzet van de Bretons tegen de Engelse overheersing. Dan moet Matthis naar Parijs om geld te halen voor het verzet in Bretagne. In Parijs is de eerste burgerlijke revolutie in volle gang; een tijd vol spanning en voor Matthis, die er een dubbele rol moet spelen, vaak levensgevaarlijk. Als Matthis door de Engelsen gevangen genomen wordt, ontmoet hij Geoffrey Chaucer (van de Canterbury Tales), die – oorlog of geen oorlog – vriendschap sluit met de trouvères. Dit boek sluit aan bij Geef me de ruimte en wordt vervolgd door Het rad van fortuin. Elk boek vormt echter een afgerond verhaal.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Matthis Cuvelier is een niet zo goede soldaat voor zijn zestienjarige leeftijd, maar sluit zich toch aan bij het partizanenleger van Bertrand du Guesclin. Als trompetter en heraut van zijn held mag hij er wel zijn. Maar dan moet hij, om geld te halen, naar Parijs waar een burgerlijke revolutie aan de gang is. Matthis moet er een dubbelrol spelen, wat soms levensgevaarlijk kan zijn. Hij wordt gevangengenomen door de Engelsen en ontmoet Geoffrey Chaucer. Ondanks de oorlog sluit deze vriendschap met Matthis en zijn pleegouders.

Het boek is verdeeld in drie delen:

Deel 1: De strijd om Rennes
De hertog van Lancaster is jaloers op zijn neefje, Eduard, de prins van Wales (zoon van koning Eduard III van Engeland, en troonopvolger), die populair geworden is bij de Slag bij Poitiers en de gevangenneming van Jan II van Frankrijk en zijn jongste zoon. Daarom wil hij de grote, mooie stad Rennes veroveren. Maar daar zitten Bertrand du Guesclin en andere partizanen zoals onder andere zijn neef Olivier de Mauny, Guillaume Clopin. De Engelsen zijn niet veilig in de buurt van Bretons, die vreselijk slim blijken te zijn. Met listen en slimmigheden bestrijden ze de Engelsen: eerst vanuit de bossen en daarna vanuit de stad. De hertog probeert nu Rennes uit te hongeren maar geeft het beleg op na opnieuw ontzettend door Du Guesclin bij de neus genomen te zijn. En met name Matthis Cuvelier draagt, ondanks zijn tengerheid, hieraan bij.

Deel 2: De revolutie
Matthis trekt naar Parijs om geld te halen. Maar daar breekt de revolutie uit onder leiding van Étienne Marcel. Zij verzetten zich tegen de Monarchie, en eisen een redelijker en minder willekeurig bewind. Maar de koning, bijgestaan door de adel, die haar privileges weigert op te geven, ontvlucht Parijs en vecht terug.

Matthis ziet wel wat in de revolutie en begint als klerk te werken voor Étienne Marcel. Hij hoopt wellicht via hem een alliantie met Du Guesclin te bereiken, die immers ook een “man van het volk” is. De revolutie lijkt te gaan lukken als ook de boeren in Noord-Frankrijk in opstand komen (jacquerie) en een aantal steden zich solidair verklaren.

Maar Marcel heeft zich met Karel van Navarra (Karel de Slechte) verbonden, en die ziet de jacquerie ook als bedreiging. Voor de keuze tussen Karel de Slechte en de boeren gesteld, offert Marcel de boeren op en ziet toe hoe de opstand wordt neergeslagen door de adel. Matthis is geschokt, maar “dit is nu eenmaal politiek” wordt hem medegedeeld.

Ten slotte ontstaat schaarste in de stad, waarop Marcel reageert met terreur. Matthis keert hierop de revolutie de rug toe als Marcel een aantal dierbaren, waaronder Marie-Claire, probeert te arresteren. Niet lang daarna wordt Marcel gedood en geeft Parijs zich over. De koning toont zich genadig en Matthis, Marie-Claire en Berton de Fleur maken zich op om terug te gaan naar Bretagne.

Deel 3: De verschroeide aarde
Nu zijn Marie-Claire, Berton en Matthis weg uit Parijs en niet lang daarna worden ze gevangengenomen door de Engelsen. Het is een plundercompagnie geleid door Jake de Wyn, een verwaande avonturier die zichzelf in een kasteel heeft geïnstalleerd en met zijn vijftig manschappen de streek beheerst. Jake vertrekt echter en de gevangenen moeten mee. Hij sluit zich aan bij het grote Engelse invasieleger, waar ze Geoffrey Chaucer (van de Canterbury Tales) leren kennen. Geoffrey en Matthis worden vrienden.

De invasie, bedoeld om Frankrijk knock-out te slaan, wordt echter een grote flop. De Fransen passen de tactiek van de verschroeide aarde toe zodat er niets te plunderen valt. Koning Eduard wil Reims bezetten om zichzelf daar te laten kronen, maar de stad sluit de poorten en geeft geen krimp. Ook pogingen om andere steden te bezetten (Fontainebleau, Meaux, Chartres, zelfs Parijs) mislukken en het leger leidt verliezen en honger. Ten slotte wordt het door een tornado getroffen, waarna de Engelsen het opgeven en Matthis, Marie-Claire en Berton kunnen ontsnappen..

Dit is het 91ste deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.