Uitgelezen 118: Troubadour – Mary Hoffman

Titel: Troubadour
Ondertitel: Een verhaal over liefde en oorlog
Schrijver: Mary Hoffman
Jaar van uitgifte: 2010

Flaptekst:
Zuid-Frankrijk, 13e eeuw. Kruisvaarders overspoelen moordend en plunderend het land.
Bertran, een kathaar, riskeert zijn eigen leven om anderen voor de invasie te waarschuwen.
Als troubadoer kan hij van kasteel naar kasteel reizen en het nieuws verspreiden zonder verdenkingen op zich te richten.
Intussen verlaat Elinor, een jonge edelvouw, haar veilige en comfortabele omgeving om ook troubadour te worden.
Ze is verliefd op Bertran en wil hem achterna. Terwijl het bloedvergieten dieper doordringt in hun persoonlijke omgeving, raakt zowel Bertran als Elinor steeds verder ingesloten door het gevaar.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Een spannende roman van de auteur van de succesvolle Stravaganza-serie.

Na de in Italie gesitueerde fantasyserie ‘Stravaganza’, duikt de auteur in de Franse geschiedenis. De 13e eeuwse kruistocht tegen de Albigenzers of Katharen is het decor. Opgebouwd in drie delen rondom de 13-jarige Elinor. Wanneer zij uitgehuwelijkt dreigt te worden aan een oudere man, sluit zij zich verkleed als jongen aan bij een gezelschap van rondreizende muzikanten. Troubadour en Kathaar Bertran, op wie Elinor heimelijk verliefd is, waarschuwt zijn geloofsgenoten voor het dreigende geweld. Wanneer de gevechten losbarsten vindt Elinor bescherming bij een edelvrouw met wie zij in Noord-Italie belandt. Historisch goed gedocumenteerd, wat enigszins ten koste gaat van de spanning. Overwegend beschrijvend waardoor de hoofdpersonen onvoldoende tot leven komen. Verwarring wekt het ontbreken van markering tussen de belevenissen van verschillende personages. Achterin opgenomen een plattegrond van het middeleeuwse Occitanie, verklarende woordenlijsten, en historische achtergrond van troubadours en Katharen zijn een welkome aanvulling op de intriges tussen kerk en adel. Fraai gedecoreerd omslag.

Mijn mening/ervaring: Dit boek heet qua verhaallijn wel iets weg van “Geef me de ruimte“. Meisje moet trouwen, wil dit niet en vlucht. Sluit zich aan bij muzikanten en trekt rond. Natuurlijk is dit iets te kort door de bocht. Troubadour is ‘moderner’ en speelt in een ander deel van Frankrijk. Het wisselende perspectief van de verteller maken het boek afwisselend en lekker leesbaar.

Dit is het 118e deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.