Uitgelezen 317: De Magiër – Raymond E. Feist

Titel: De Magiër
Ondertitel: De oorloog van de Grote Scheuring – Boek 1
Schrijver: Raymond E. Feist
Jaar van uitgifte: 1982 (nederlandse vertaling: 1997)

Flaptekst:
Puc en Thomas zijn twee keukenjongens die ervan dromen ooit een held te worden. Op een dag stuiten ze op een scheepswrak dat is aangespoeld op het strand vlak bij het kasteel. Ze ontdekken dat legers van een verre wereld een manier hebben gevonden om door een scheuring in de werkelijkheid Midkemia aan te vallen. Terwijl Thomas traint als soldaat en Puc een leerling-magiër is, groeien ze langzaam uit tot de helden die ze willen zijn, terwijl de oorlog hun leven en hun vriendschap voorgoed verandert. Magiër – leerling is het eerste deel van Raymond E. Feists Magiër, het begin van de reeks De Oorlog van de Grote Scheuring.

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Puc en Tomas, twee vrienden, zijn werkzaam aan het koninklijk hof van Midkemia. Tomas wordt opgeleid als zwaardvechter en verwerft een gouden zwaard van een stervende draak. Puc heeft het talent magie te bedrijven en wordt opgeleid tot magier. Prinses Carlina is verliefd op hem, hij op haar, maar ook zijn vriend Roland. Door een scheur in de dimensies komt een opening tussen Midkemia en een andere wereld, die van de gewelddadige Tsurani van het rijk Kelewan, met een invasie als gevolg. Puc wordt gevangen en weggevoerd naar het rijk van de Tsurani, waar hij het van slaaf tot magier brengt, een gezin sticht en beide werelden elkaar tenslotte tegemoet zien. Een complex fantasy-avontuur. De twee boeken ‘Leerling’ en ‘Meester’ heten in het boek ‘Puc en Tomas’ en ‘Milamber en de Valheru’ maar brengen zoveel nevenpersonages dat Puc zelf slechts een klein deel in beslag neemt. Heel wat fantastische wezens doen hun opwachting: elfen, trollen, gnomen, dwergen, draken en ondoden, maar op de magie na blijft het relatief realistisch, zij het op een luchtige toon die extreem geweld en griezel (a la ‘dark fantasy’) negeert. Vlot leesbaar maar door de vrij simplistische personages wat te lichte kost om de aandacht vast te houden. Gebonden, kleine druk. – Biblion Recentie

Mijn mening/ervaring: Dit boek heb ik me doorheen moeten worstelen. De eerste 500 pagina’s heb ik me vooral af zitten vragen wanneer de inleiding zou stoppen en het verhaal zou beginnen. Dit boek (of eigen deze eerste twee boeken) zijn het begin van een serie. Zo als het er nu uitziet ga ik de rest niet lezen.

Dit is het 317e deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.