Uitgelezen 344: Wat als… – Daniëlle Bakhuis

Titel: Wat als…
Schrijver: Daniëlle Bakhuis
Jaar van uitgifte: 2013

Flaptekst:
‘Sorry?’ Zoë onderbreekt me. ‘Sorry?’ Ze proeft het woord in haar mond en besluit dat het het walgelijkste is wat ze ooit heeft gegeten. Zoete broodjes. Een laffe hap. Op dat moment weet ik dat ik een fout heb gemaakt. Mijn sorry betekent niets voor haar. In haar gedachten heeft ze me al duizend keer sorry horen zeggen: te midden van een volle klas, vastgebonden aan een stoel en met een pistool tegen mijn hoofd. De sorry die ik nu wil zeggen maakt totaal geen indruk op haar. Haar stem hapert kort. ‘Je dacht toch niet dat ik ook maar één seconde vergeten was?’ Jade heeft haar verleden als pester diep weggestopt in haar geheugen. Maar dat verandert als Zoë na jaren van afwezigheid weer terug op school is. Jade wil niets liever dan sorry zeggen en alles vergeten, maar daar denkt Zoë heel anders over. Dan vindt Jade een vervelend anoniem briefje in haar kluis. En nog een. En nog een… Wat als sorry zeggen niet genoeg is?

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Wat als je ineens oog in oog staat met het meisje dat je vroeger van school hebt gepest? En ze populairder is dan ooit? Daniëlle Bakhuis dook in de wereld van pesten. ‘Wat als… is een leerzaam boek dat iedere jongvolwassene zou moeten lezen. Waarin je niet alleen leest over de gevoelens van de gepeste, maar ook van de pestkop.’ – Dagblad de Limburger

Jade heeft haar verleden als pester diep weggestopt in haar geheugen. Maar dat verandert als Zoë na jaren van afwezigheid weer terug op school is. Zoë is niet meer het lelijke, schuwe meisje, maar ze is jaloersmakend mooi. Jade wil niets liever dan sorry zeggen en alles vergeten, maar daar denkt Zoë heel anders over. Nu ze terug is lijken de rollen omgekeerd. Dan vindt Jade een dreigend memoblaadje in haar kluis. En nog een. En nog een… Wat als sorry zeggen niet genoeg is?

‘De memoblaadjes die Jade krijgt zitten ook in het boek gevouwen, zodat je net als Jade de spanning voelt als ze het briefje openvouwt.’ – Leesplein

‘Niet makkelijk, wel origineel, spannend en leerzaam verhaal.’ – deBoekensalon.nl

‘Als ik ooit een boek zou moeten aanraden als verplichte kost op middelbare scholen dan zal ik vanaf nu zonder enige twijfel dit boek noemen, want hier kan iedereen iets uit leren.’ – Cravingspages.nl

‘Wat als… een indrukwekkend bikkelhard realistisch verhaal vertelt vanuit de pester, geteisterd door spijt en schuldgevoelens…’ – boekverslaafde.blogspot.nl

‘Dit Young Adult boek is een voorbeeld wat niet alleen door jongeren gelezen zou moeten worden.’ – thrillerlezers.blogspot.nl

Mijn mening/ervaring: Dit boek is een beklemmend jeugdboek dat best heftige thema’s behandeld. Met name de gevolgen van pesten zijn pijnlijk voelbaar.

Dit is het 344e deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.