Uitgelezen 349: De mannen van Raan – Martine de Jong

Titel: De mannen van Raan
Schrijver: Martine de Jong
Jaar van uitgifte: 2015

Flaptekst: Per Pennings is programmeur en zit het liefst thuis met de gordijnen dicht. Totdat hij verliefd wordt op Raan. Als een wervelwind komt ze zijn leven binnen: ze kookt voor hem, neemt hem mee op sleeptouw en stelt hem voor aan haar familie. Tot zijn verbazing woont ze met haar zesentwintig jaar nog thuis bij haar moeder en broers. Wanneer de een na de andere man opduikt in Raans verhalen, probeert Per de situatie onder controle te krijgen door alles te vatten in schema’s en lijsten. Een ding is duidelijk: hij heeft niet langer de touwtjes in handen. De mannen van Raan is het met veel vaart en humor geschreven debuut van Martine de Jong. Martine de Jong (1975) houdt sinds 1999 een dagelijks weblog bij op 10e.nl, dat honderdduizenden bezoekers trekt. Ze was een van de drijvende krachten achter Recensiekoning. Voorts is ze bekend van haar stukken over Wie is de Mol? voor de Volkskrant.
‘Een romantisch doolhof, waar je met veel liefde in wilt blijven verdwalen. Een heel erg mooi boek!’ Arjen Lubach
‘Martine de Jong laat zien dat liefde uiteindelijk de allermoeilijkste puzzel is.’ Ionica Smeets

Leeswaarschuwing
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.

Mijn mening/ervaring: Dit boek heeft weken lang in de kast gelegen voor ik het pakte om te gaan lezen. Nu ik het (in slechts één middag) wel gelezen heb blijf ik achter met een beetje onbestemd gevoel.
Het boek begint veelbelovend. Korte, goedlopende zinnen die wel een duidelijke sfeer weten te scheppen. We maken kennis met Per die houdt van structuur, vaste gewoontes en labeltjes. Wanneer hij Raan ontmoet staat zijn leven op zijn kop. Raan is onvoorspelbaar en zit vol geheimen. Per probeert grip op de situatie te houden door ook Raan (en haar mannen) in lijstjes te vangen.
Hoe wel het boek best vaart heeft en makkelijk leest mis ik “bezieling”. Het lukt de schrijfster niet om me echt te grijpen (hoewel ik haar blog al minstens 15 jaar volg) met het boek. Het einde is wat abrupt, wanneer we eindelijk duidelijkheid lijkt te komen (duidelijkheid over de relatie tussen Per en Raan en Raan er haar mannen) is het boek ineens uit.

Dit is het 349e deel in de categorie “Uitgelezen”. Op deze pagina houd ik bij welke boeken ik uitgelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.